Pikantní sečuánský salát z bramborových proužků

Tento jednoduchý sečuanský recept na salát z barmborových proužků je stálicí na stolech napříč celou Čínou. Na salát potřebujete pouze brambory, pár druhů koření a ocet. Těchto pár suroviny máme často vždy po ruce, a tak to z něj dělá výbornou rychlovku a levný budget food.

V Číně je hmoho takzvaných „studených jídel“, tedy salátů, které jsou ale často vařené a podávané studené jako side dish (příloha). Jsou ideální do jídelníčku pro vegetariány a vegany. Recept je jednoduchý a během horkých letních dnů lehký salátek určitě potěší.

Čím tenčí proužky brambory zvládnete, tím lépe chutná tento čínský salát. Důležité je také stejná tloušťka každého proužku. Čas procvičit si naše dovednosti jemného krájení.

Ingredience (4 porce)

Omáčka

  • 1 polévková lžíce bílého octa
  • 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
  • 1/2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • špetka soli

Postup přípravy

  1. Brambory nejdříve oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, poté plátky nakrájíme na opravdu tenké proužky. Měli bychom se snažit o stejnoměrné a co nejtenčí proužky.
  1. Tenké proužky umístěte do větší mísy a nechte namáčet ve studené vodě na 5 minut, abyste z nich odstranili přebytečný škrob. Tím dosáhneme toho, že brambory zůstanou hezky křupavé a při vaření nerozměknou.
  1. Nakrájíme na drobno jarní cibulku, chilli papričku, zázvor, česnek.
  1. Na woku rozpálíme 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje a 1 polévkovou lžíci chilli oleje a 3 minuty smažíme sečuanský pepř tak, aby se uvolnila její chuť a vůně. Poté sečuanský pepř vylovíme a olej dále používáme.
  1. Přidáme do woku chilli papričku, zázvor a česnek a krátce orestujeme.
  1. Poté přidáme sceděné bramborové proužky. Restujeme při vyšší teplotě cca 3 minuty (pokud máte bramborové proužky větší, orestujte chvíli déle).
  1. Připravíme si bokem v misce dresing smícháním octa, sójové omáčky, sezamového oleje a špetku soli. Přilijeme dresing spolu s nakrájenou jarní cibulkou na wok a zamícháme. Můžeme podávat, dobrou chuť!
Čínský salát z bramborových proužků

Pikantní sečuánský salát z bramborových proužků

Pár základních surovin a vykouzlíme díky sečuanskému pepři jemně pikantní salátovou přílohu.
Čas přípravy10 minutes
Čas vaření8 minutes
Chod: Oběd, příloha, salát
Kuchyně: Asijská, Čínská kuchyně
Klíčové slovo: brambory, chilli paprika, sečuánský pepř
Porce: 4 porce

Ingredience

  • 2 velké brambory
  • 2 stroužky česneku
  • pálivá chilli paprička
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 1/2 polévkové lžíce sečuanského pepře
  • 1 polévková lžíce chilli oleje
  • 1 polévková lžíce kuchyňského oleje

Omáčka

  • 1 polévková lžíce bílého octa
  • 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
  • 1/2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Brambory nejdříve oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, poté plátky nakrájíme na opravdu tenké proužky. Měli bychom se snažit o stejnoměrné a co nejtenčí proužky.
  • Tenké proužky umístěte do větší mísy a nechte namáčet ve studené vodě na 5 minut, abyste z nich odstranili přebytečný škrob. Tím dosáhneme toho, že brambory zůstanou hezky křupavé a při vaření nerozměknou.
  • Nakrájíme na drobno jarní cibulku, chilli papričku, zázvor, česnek.
  • Na woku rozpálíme 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje a 1 polévkovou lžíci chilli oleje a 3 minuty smažíme sečuanský pepř, tak aby se uvolnila její chuť a vůně. Poté sečuanský pepř vylovíme a olej dále používáme.
  • Přidáme do woku chilli papričku, zázvor a česnek a krátce orestujeme.
  • Poté přidáme sceděné bramborové proužky. Restujeme při vyšší teplotě cca 3 minuty (pokud máte bramborové proužky větší, orestujte chvíli déle).
  • Připravíme si bokem v misce dresing smícháním octa, sójové omáčky, sezamového oleje a špetkou soli. Přilijeme dresing spolu s nakrájenou jarní cibulkou na wok a zamícháme. Můžeme podávat, dobrou chuť!
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře