Klasická japonská polévka s udon nudlemi, pak choi a shiitake vhodné také pro vegetariány. Můžete jednoduše přizpůsobit použitím jiné zeleniny, hub nebo přidáním tofu.
Shiitake houby sežene nejčastěji v sušené podobě v asijském obchodě nebo na některých eshopech. V receptu jsem použila červenou miso pastu. Rozdíl mezi červenou a bílou miso pastou je v tom, že červená se déle fermentuje a je tedy chuťově výraznější. Bílá je zase nasladlejší. Můžete použít obojí, výběr je na Vás.
Ingredience
- 2 porce udon nudle
- 4 sušené shiitake houby (namočené min 6 hodin předem)
- 1 větší nebo 2 menší hlávky pak choi
- 1 střední mrkev
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 300 ml nálevu z namáčení shiitake
- 500 ml vývaru (pokud není vývar, tak vodu)
- 4 polévkové lžíce miso pasty
- sůl a pepř na dochucení
Posyp při podávání
- sezamová semínka a sezamový olej
Postup přípravy
- Opláchneme sušené shiitake houby a namočíme je do 700 ml studené vody. Shiitake ve vodě rehydratují, nabobtnají do původní velikosti a budou měkkoučké. Nálev po namáčení nevyléváme a použijeme jako základ polévky. Shiitake necháme ve vodě přes noc a nebo minimálně 6 hodin.
- Rehydrované shiitake, pak choi a mrkev opláchneme a nakrájíme.
3. Nakrájíme na drobno česnek a jarní cibulku. Zázvor nakrájíme na plátky.
4. Rozpálíme ve woku olej, na středním ohni orestujeme na 2 minuty česnek, zázvor, shiitake a mrkev.
5. Poté přidáme 300 ml nálevu z shiitake a 500 ml vývaru, 3 lžíce miso pasty. Zamícháme, přikryjeme pokličkou a vaříme 8 minut.
6. Poté přidáme do polévky pak choi a bilou část jarní cibulky, povaříme další 4 minutky.
7. Zároveň s krokem 5. a 6. v jiném hrnci uvaříme udon nudle podle návodu na obale nudlí.
- Udon nudle zcedíme a umístíme do hluboké misky. Přidáme do misky polévku.
8. Podáváme posypané zelenou částí jarní cibulky, sezamovými semínky a zalité sezamovým olejem. Podle chuti můžeme dochutit špetkou solí a pepřem. Dobrou chuť!