Korejská smažená rýže s kimchi

Korejská smažená rýže s kimchi
Korejská smažená rýže s kimchi

Korejskou nakládanou zeleninu kimchi můžeme využít v kuchyni i jinak, než jen jako přílohový salátek. Přináším dobrý tip na recept s kimchi. Dnes si z něj připravíme typický a jednoduchý korejský recept na smaženou rýži s kimchi. Použijeme samé zdravé suroviny jako je mrkev, houby, kimchi a jasmínová rýže.

Poprvé jsem smaženou rýži s kimchi ochutnala před pár lety v Koreji. Tehdy jsem poprvé zjistila, že se dá kimchi takto použít. Trochu mě ze začátku vyděsila ta červená barva, ale po prvním ochutnaní to bylo v pohodě, protože ačkoliv je to úplně červené není to zas tak pálivé.

Volské oko podávané na vrchu je typické pro tento pokrm. Pokud ale chcete mít čistě veganskou verzi, vajíčko si tam nemusíte dávat. Třeba vajíčko nahraďte pár lžícemi lahůdkového droždí. I tak to bude výborné.

V receptu jsem použila kimchi od značky ilovehummus. Prodávají v malé sklenici o 300 gramech a kimchi je již pokrájené na malé kousíčky. Použijeme také pár lžiček šťávy z kimchi, které dodá smažené rýži typickou červenou barvu. Cenově by bylo samozřejmě výhodnější si kimchi naložit sami doma. Na to možná napíšu v budoucnu recept.

Kimchi od ilovehummus

Při vaření pokrm přiostříme 1-2 lžícemi korejské chilli pasty gochujang podle vlastních chutí.

Korejská chilli pasta od Sempio

Jinak kimchi si můžeme dát také do toustu, klidně to vyzkoušejte, je to výborné!

Ingredience (2 porce)

  • 120 g jasmínové rýže
  • 1 střední mrkev
  • 200 g žampionů
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 200 g kimchi
  • 2 polévkové lžíce šťávy od kimchi
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1-2 polévkové lžíce korejské chilli pasty gochujang
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku

Na posypání

  • řasa nori
  • jarní cibulka
  • bílý/černý sezam

Postup přípravy

  1. Uvaříme jasmínovou rýži tak, jak jsme zvyklí.
  1. Omyjeme a nakrájíme zeleninu, nakrájíme mrkev na velmi tenté proužky, aby byly rychle uvařené, houby na středně velké kousky, cibuli na kostičky a jarní cibulku na kolečka.
  1. V malé misce smícháme šťávu od kimchi, sójovou omáčku, chilli pastu gochujang a sezamový olej.
  1. Usmažíme si volské oko (vegani přeskočí)
  1. Poté, co bude rýže hotová, ji odkryjeme, lžící trochu prohrábneme a necháme vychladnout.
  1. Mezitím rozehřejeme na pánvi trochu oleje a restujeme cibuli dokud nezměkne.
  1. Přidáme na pánev kimchi, houby a mrkev. Za stáleho míchání restujeme zhruba 4 minuty dokud nebude vše měkké a uvařené.
  1. Přidáme do pánve namíchanou omáčku a promícháme.
  1. Poté přidáme rýži a promícháme se směsí tak, aby se všechny hrudky rozdrolily a rýže byla rovnoměrně obarvena omáčkou. Dále restujeme smaženou rýži 2-3 minuty.
  1. Podáváme s volský okem na vrchu, posypeme na tenké proužky nastříhanou nori řasou, jarní cibulkou a bílým/černým sezamem.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře