Ryby a mořské plody jsou v Číně velmi oblíbené a časté. Ryby se připravují jak celé, tak i v podkovách. Rybí maso se může také zpracovávat do knedlíčků a masových kuliček. Dnes Vám přináším jeden z těch nejklasičtějších receptů na dušenou rybu v pikantní omáčce. Její čínský název je Hong Shao Yu (红烧鱼), což doslova znamená „Červená vařená ryba“. A není divu, protože rybička se opravdu dusí v sytě červené omáčce. Ale nebojte se, omáčka není zas tak pálivá, protože se zjemňuje přidáním lžičky cukru.
Ryba je také nedílnou součástí Čínského Nového roku, který každoročně připadá na období mezi lednem a únorem. Svátky Čínského Nového roku trvají až 2 týdny, kdy se sejde užší i širší rodina a značí se hojnou hostinou a mnohými dobrotami. A na Čínský Nový rok nesmí chybět pokrm z celé ryby, zejména na poslední den v roce. Protože ryba znamená, že Vám z minulého roku ještě „zbylo“ a tedy máte hojnost i na další rok. Hong Shao Yu je pak tím oblíbeným způsobem přípravy ryby na silvestrovský stůl.
Pro tento recept je vhodné vybrat si středně velkou celou rybu, která se Vám vejde do woku případně hluboké pánve. Já jsem použila v receptu pražmu královskou, kterou osobně mám moc ráda a má poměrně málo kostí. Můžete klidně použít třeba i pstruha, malinkého kapra, mořského vlka, atd.
Na omáčku jsem použila chilli-česnekovou omáčku od značky Lee Kum Kee.
Ingredience
- 1 celá středně velká ryba (např. pražma královská)
- 2 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 5 cm zázvoru
- 1 chilli paprička
- 3 polévkové lžíce vína Shaoxing (Co je to rýžové víno Shaoxing a jak ho používat na vaření?)
- 1/2 hrnku kuchyňského oleje
- 1 polévková lžíce chilli omáčky
- 1 polévková lžíce ústřicové omáčky
- 3 polévkové lžíce škrobu
Postup přípravy
- Vykuchanou a odšupinatou rybu opláchneme pod studenou vodou.
- Rybu zabalíme do kuchyňského papíru a pořádně ji vysušíme.
- Rybu po obou stranách nařízneme 3-4 krát.
- Nakrájíme 1 jarní cibulku diagonálně na větší proužky a 3 cm zázvoru nakrájíme na plátky a uložíme do velkého hlubokého tácu (aby se tam vešla celá ryba). Přidáme tam 3 polévkové lžíce vína Shaoxing.
- Zbylou jarní cibulku, zázvor, chilli a česnek nakrájíme na kostičky. Trochu cibulky nakrájíme na kolečka pro posypání na konci.
- Rybu uložíme do tácu s marinádou, pomocí ruky ji potřeme ze všech stran a nakonec vyplníme břicho ryby zázvorem s jarní cibulkou. Necháme marinovat 10 minut.
- Z břicha ryby odstraníme zázvor a jarní cibulku, rybu necháme na 2 minutky v cedníku, aby se odkapala marináda.
- Na rybu naneseme tenkou vrstvu škrobu.
- Rozpálíme ve woku 1/2 hrnku oleje, rybu smažíme z obou stran do zlatova, zhruba 2 minuty z každé strany. Rybu vyložíme na talíř a olej po smažení odstraníme.
- Do woku dáme 2 lžičky nového oleje a nakrájenou jarní cibulku, zázvor a chilli, přidáme 1 polévkovou lžíci chilli omáčky. Promícháme a 30 sekund restujeme.
- Poté přidáme 1,5 hrnku studené vody, přidáme 1 polévkovou lžíci ústřicové omáčky a 1 čajovou lžičku cukru. Až začne bublat přidáme do omáčky rybu a vaříme na středním ohni z obou stran 4 minuty bez poklice.
- Rybu přendáme na servírovací talíř bez omáčky.
- Omáčku ve woku zahustíme 1 polévkovou lžící škrobu rozpuštěného v trošce studené vody.
- Rybu zalijeme omáčkou a posypeme jarní cibulkou. Dobrou chuť!