Recept na lilek s teriyaki omáčkou a petrželovou rýží (vegan)

Lilek s teriyaki omáčkou

Teriyaki omáčka je velmi univerzální. Tento úžasně jednoduchý lilkový recept s teriyaki omáčkou je skvělým veganským nebo vegetariánským jídlem. Až nastane grilovací sezóna nezapomeňte na tento recept, místo na pánvi můžete takto naložený lilek i grilovat.

Ingredience (2 porce)

Teriyaki lilek

  • 500g lilku (1 velký nebo 2 malé)
  • 3 polévkové lžíce teriyaki omáčky
  • 2 polévkové lžíce tamarindové pasty
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce chilli oleje (Tip: Recept na domácí chilli olej na dochucování asijského jídla)
  • 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje
  • trochu petrželky nebo koriandru a sezamových semínek na posypání

Petrželová rýže (2 porce)

  • 200 g nevařené rýže (100 g na 1 osobu)

Postup přípravy – Petrželová rýže

  1. Uvaříme rýži v poměru 3 (rýže) : 2 (voda), takhle uvařená rýže nebude rozvařená a méně lepit.
  2. Uvařenou rýži promícháme s 1 lžící sezamového oleje, 1 lžící olivového oleje a hrstkou na drobno nasekané petrželky.

Postup přípravy – Teriyaki lilek

  1. Omyjeme a odřízneme šťopku z lilku. Poté nakrájíme lilek na kolečka tloušce cca 2-3 cm. Z každé strany kolečko nažízneme mřížku do hloubky cca 0,5 cm. Dáváme si pozor, abychom lilek neprořízli skrz na skrz.
  1. Připravíme si marinádu smícháním 3 polévkové lžíce teriyaki omáčky, 2 polévkové lžíce tamarindové pasty, 1 polévková lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce chilli oleje.
  1. Marinádu vtíráme do lilků, můžete vytvořit takovou marinovací věž. Nechte 10 minut marinovat.
  1. Poté rozpalte pánev s trochou oleje, pokládejte plátky lilku do jedné vrstvy. Nejdříve přikryjte pokličkou na 3 minuty. Poté opékejte z každé strany ještě cca 5 minut, dokud nebude lilek měkký.
  1. Podáváme spolu s petrželovou rýží. Dobrou chuť
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře