Teriyaki omáčka je velmi univerzální. Tento úžasně jednoduchý lilkový recept s teriyaki omáčkou je skvělým veganským nebo vegetariánským jídlem. Až nastane grilovací sezóna nezapomeňte na tento recept, místo na pánvi můžete takto naložený lilek i grilovat.
Ingredience (2 porce)
Teriyaki lilek
- 500g lilku (1 velký nebo 2 malé)
- 3 polévkové lžíce teriyaki omáčky
- 2 polévkové lžíce tamarindové pasty
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce chilli oleje (Tip: Recept na domácí chilli olej na dochucování asijského jídla)
- 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje
- trochu petrželky nebo koriandru a sezamových semínek na posypání
Petrželová rýže (2 porce)
- 200 g nevařené rýže (100 g na 1 osobu)
Postup přípravy – Petrželová rýže
- Uvaříme rýži v poměru 3 (rýže) : 2 (voda), takhle uvařená rýže nebude rozvařená a méně lepit.
- Uvařenou rýži promícháme s 1 lžící sezamového oleje, 1 lžící olivového oleje a hrstkou na drobno nasekané petrželky.
Postup přípravy – Teriyaki lilek
- Omyjeme a odřízneme šťopku z lilku. Poté nakrájíme lilek na kolečka tloušce cca 2-3 cm. Z každé strany kolečko nažízneme mřížku do hloubky cca 0,5 cm. Dáváme si pozor, abychom lilek neprořízli skrz na skrz.
- Připravíme si marinádu smícháním 3 polévkové lžíce teriyaki omáčky, 2 polévkové lžíce tamarindové pasty, 1 polévková lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce chilli oleje.
- Marinádu vtíráme do lilků, můžete vytvořit takovou marinovací věž. Nechte 10 minut marinovat.
- Poté rozpalte pánev s trochou oleje, pokládejte plátky lilku do jedné vrstvy. Nejdříve přikryjte pokličkou na 3 minuty. Poté opékejte z každé strany ještě cca 5 minut, dokud nebude lilek měkký.
- Podáváme spolu s petrželovou rýží. Dobrou chuť