Ingredience (4 porce)
- 3 malé taro kořeny (Kořen Taro neboli kolokázie jedlá v asijské kuchyni)
- 4 stonky jarní cibulky
- 2 cm zázvoru
- 5 sušených shitake hub (namočíme ve vodě předem na 3 hodiny)
- 400 g jasmínové rýže
- 550 ml vody
- kuchyňský olej
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- ¼ čajová lžička koření pěti vůní
- pepř
Postup přípravy
- Sušených shitake houby namočíme předem ve vodě na 3 hodiny, dokud nebudou úplně měkké. Poté nakrájíme na malé kostičky.
- Při manipulaci s neoloupaným taro kořenem použijeme latexové rukavice. V rukavicích taro oloupeme a poté opláchneme. Nakrájíme též na malé kostičky. (Více o taro zde)
- Oloupeme zázvor a nakrájíme na jemné proužky, Omyjeme jarní cibulku a nakrájíme na kolečka
- Rýži 2 – 3krát opláchneme studenou vodou a necháme stranou pro pozdější použití.
- Rozpálíme na pánvi 2 lžíce kuchyňského oleje, přidáme zázvor, jarní cibulku, shitake a taro. Za stálého míchání restujeme cca 5 minut. Osmažené shitake houby vypouští velmi typické asijské aroma.
- Dochutíme ústřicovou omáčkou a sójovou omáčkou.
- Poté přidáme odkapanou rýži, čínské koření pěti vůní, pepř a vše promícháme.
- Směs rýže se zeleninou přemístíme do rýžovaru. Přilijeme do ní 550 ml vařící vody a zapneme.
Máme hotovo! Rýže je krásně měkká a dobře ochucená. Připravit si dušenou rýži pomocí rýžovaru je opravdu velmi jednoduché, stačí vše na pánvi orestovat a pak jen počkáme až za nás rýžovar uvaří 🙂
Tento recept je hodně univerzální, můžete jednoduše zaměnit shitake houby a taro kořen třeba za české sušené houby a brambory, výsledný pokrm bude i tak velmi chutný. A nejen to může se dle preferencí různě přidávat i jiná zelenina.
Dušená rýže s kořenem taro pro jednoduchou večeři
Porce: 4 porce
Ingredience
- 3 ks kořen taro
- 4 stonky jarní cibulky
- 2 cm zázvoru
- 5 ks sušené shitaké houby namočíme ve vodě předem na 3 hodiny aby změkly
- 400 g jasmínové rýže
- 550 ml studené vody
- 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- ¼ čajová lžička koření pěti vůní
- ¼ čajová lžička pepře
Postup přípravy
- Sušených shitake houby namočíme předem ve vodě na 3 hodiny, dokud nebudou úplně měkké. Poté nakrájíme na malé kostičky.
- Při manipulaci s neoloupaným taro kořenem použijeme latexové rukavice. V rukavicích taro oloupeme a poté opláchneme. Nakrájíme též na malé kostičky.
- Oloupeme zázvor a nakrájíme na jemné proužky, Omyjeme jarní cibulku a nakrájíme na kolečka
- Rýži 2 – 3krát opláchneme studenou vodou a necháme stranou pro pozdější použití.
- Rozpálíme na pánvi 2 lžíce kuchyňského oleje, přidáme zázvor, jarní cibulku, shitake a taro. Za stálého míchání restujeme cca 5 minut. Osmažené shitake houby vypouští velmi typické asijské aroma.
- Dochutíme ústřicovou omáčkou a sójovou omáčkou.
- Poté přidáme odkapanou rýži, čínské koření pěti vůní, pepř a vše promícháme.
- Směs rýže se zeleninou přemístíme do rýžovaru. Přilijeme do ní 550 ml vařící vody a zapneme.
Notes
Máme hotovo! Rýže je krásně měkká a dobře ochucená. Připravit si dušenou rýži pomocí rýžovaru je opravdu velmi jednoduché, stačí vše na pánvi orestovat a pak jen počkáme až za nás rýžovar uvaří
Tento recept je hodně univerzální, můžete jednoduše zaměnit shitake houby a taro kořen třeba za české sušené houby a brambory, výsledný pokrm bude i tak velmi chutný. A nejen to může se dle preferencí různě přidávat i jiná zelenina.