Dušená rýže s kořenem taro pro jednoduchou večeři

Dušená rýže s taro

Ingredience (4 porce)

  • 3 malé taro kořeny (Kořen Taro neboli kolokázie jedlá v asijské kuchyni)
  • 4 stonky jarní cibulky
  • 2 cm zázvoru
  • 5 sušených shitake hub (namočíme ve vodě předem na 3 hodiny)
  • 400 g jasmínové rýže
  • 550 ml vody
  • kuchyňský olej
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • ¼ čajová lžička koření pěti vůní
  • pepř

Postup přípravy

  1. Sušených shitake houby namočíme předem ve vodě na 3 hodiny, dokud nebudou úplně měkké. Poté nakrájíme na malé kostičky.
  1. Při manipulaci s neoloupaným taro kořenem použijeme latexové rukavice. V rukavicích taro oloupeme a poté opláchneme. Nakrájíme též na malé kostičky. (Více o taro zde)
  1. Oloupeme zázvor a nakrájíme na jemné proužky, Omyjeme jarní cibulku a nakrájíme na kolečka
  1. Rýži 2 – 3krát opláchneme studenou vodou a necháme stranou pro pozdější použití.
  1. Rozpálíme na pánvi 2 lžíce kuchyňského oleje, přidáme zázvor, jarní cibulku, shitake a taro. Za stálého míchání restujeme cca 5 minut. Osmažené shitake houby vypouští velmi typické asijské aroma.
  1. Dochutíme ústřicovou omáčkou a sójovou omáčkou.
  1. Poté přidáme odkapanou rýži, čínské koření pěti vůní, pepř a vše promícháme.
  1. Směs rýže se zeleninou přemístíme do rýžovaru. Přilijeme do ní 550 ml vařící vody a zapneme.

Máme hotovo! Rýže je krásně měkká a dobře ochucená. Připravit si dušenou rýži pomocí rýžovaru je opravdu velmi jednoduché, stačí vše na pánvi orestovat a pak jen počkáme až za nás rýžovar uvaří 🙂

Tento recept je hodně univerzální, můžete jednoduše zaměnit shitake houby a taro kořen třeba za české sušené houby a brambory, výsledný pokrm bude i tak velmi chutný. A nejen to může se dle preferencí různě přidávat i jiná zelenina.

Dušená rýže s kořenem taro pro jednoduchou večeři

Čas přípravy10 minutes
Čas vaření40 minutes
Kuchyně: Asijská, japonská
Klíčové slovo: shitake, taro kořen
Porce: 4 porce

Ingredience

  • 3 ks kořen taro
  • 4 stonky jarní cibulky
  • 2 cm zázvoru
  • 5 ks sušené shitaké houby namočíme ve vodě předem na 3 hodiny aby změkly
  • 400 g jasmínové rýže
  • 550 ml studené vody
  • 2 polévkové lžíce kuchyňského oleje
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • ¼ čajová lžička koření pěti vůní
  • ¼ čajová lžička pepře

Postup přípravy

  • Sušených shitake houby namočíme předem ve vodě na 3 hodiny, dokud nebudou úplně měkké. Poté nakrájíme na malé kostičky.
  • Při manipulaci s neoloupaným taro kořenem použijeme latexové rukavice. V rukavicích taro oloupeme a poté opláchneme. Nakrájíme též na malé kostičky.
  • Oloupeme zázvor a nakrájíme na jemné proužky, Omyjeme jarní cibulku a nakrájíme na kolečka
  • Rýži 2 – 3krát opláchneme studenou vodou a necháme stranou pro pozdější použití.
  • Rozpálíme na pánvi 2 lžíce kuchyňského oleje, přidáme zázvor, jarní cibulku, shitake a taro. Za stálého míchání restujeme cca 5 minut. Osmažené shitake houby vypouští velmi typické asijské aroma.
  • Dochutíme ústřicovou omáčkou a sójovou omáčkou.
  • Poté přidáme odkapanou rýži, čínské koření pěti vůní, pepř a vše promícháme.
  • Směs rýže se zeleninou přemístíme do rýžovaru. Přilijeme do ní 550 ml vařící vody a zapneme.

Notes

Máme hotovo! Rýže je krásně měkká a dobře ochucená. Připravit si dušenou rýži pomocí rýžovaru je opravdu velmi jednoduché, stačí vše na pánvi orestovat a pak jen počkáme až za nás rýžovar uvaří 🙂
Tento recept je hodně univerzální, můžete jednoduše zaměnit shitake houby a taro kořen třeba za české sušené houby a brambory, výsledný pokrm bude i tak velmi chutný. A nejen to může se dle preferencí různě přidávat i jiná zelenina.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře