Vyzkoušejte nový recept s exotickou houbou shimeji, jejíž český název je líhovec moučný. Houby shimeji jsou široce používany v japonské kuchyni. Často jsou součástí polévek, dušených pokrmů, nudlí, salátů nebo dokonce i v sushi. Tyto houby nejezte syrové, ale vždy po tepelné úpravě.
Japonské houby shimeji mají po uvaření krémově oříškovou a jemně sladkou chuť, jsou měkkoučké a moc se vařením nezmenšují.
Ingredience (2 porce)
- 150 g (1 vanička) shimeji houbiček
- 1/2 mrkve
- 1/2 cukety
- 1/2 žluté papriky
- 1/2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 porce soba nudlí
- 150 ml vody
- 1 polévková lžíce kuchyňského oleje
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky (pro veganskou verzi použijte kombinaci 1 sójové omáčky : 1 hoisin omáčky)
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- pepř a sůl
Postup přípravy
- Odřízněte spodní část shimeji hub. Oddělte shimeji na jednotlivé nožičky. Opláchněte a nechte odkapat.
- Opláchněte a nakrájejte ostatní zeleninu na proužky, česnek na drobno.
- Připravte si hrnec s vroucí vodou a podle návodu uvařte soba nudle.
- Ohřejte pánev s trochou oleje a orestujte česnek, poté přidejte shimeji houby a 1 hrnek vroucí vody, přiklopte pokličku a duste 2 minuty.
- Poté přidejte na pánev mrkev, cuketu a žlutou papriku a restujte 3 minuty tak, aby byli měkké ale stále křupavé.
- Přidejte do pánve ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, sezamový olej, dle chuti opepřete a dosolte. Promíchejte a restujte 1 minutu.
- Poté přidejte sceděné soba nudle a jarní cibulku a pořádně promíchejte.
8. Můžete podávat, dobrou chuť!