Mé nejoblíbenější mořské plody jsou krevety, jednoduše se připravují a jsou čím dál více dostupnější. Tento asijský recept na krevety můžete mít hotový za 15 minut. Krevety budou šťavnaté obalené v jemné pikantní omáčce, takto dělané krevety jsme měli velmi rádi jako děti. Výborně se hodí k jasmínové rýži.
Krevety jsou chutné, ale hlavně také zdravé. Krevety mají vysoký obsah bílkovin a omega-3 mastných kyselin, bohatým zdrojem vitamínů (B3, B9, B12, E) a minerálů (hořčík, selen, železo, sodík, jód). Krevety mají také nízký obsah kalorií a cholesterolu.
Proč mít správný poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin
V mém jídelníčku jím minimum klasického masa a snažím se je nahradit právě mořskými plody nebo vyváženou rostlinou stravou. To už si možná někdo všiml ze skladby mých receptů na tomto blogu. Jestli ještě někdo nikdy krevety nevyzkoušel, myslím si, že je to velká škoda. Krevety jsou opravdu jednoduché na přípravu a vhodné zařadit do běžného jídleníčku.
Na jihovýhodě Asie, odkud pochází moje rodina, se mořské plody podávají skoro na každodenní bázi. Krevety se často vaří celé neoloupané s hlavou a skořápkou. Krevety si pořiďte čerstvé nemražené. Já jsem si zvykla na krevety se skořápkou, ale pro tento recept můžete použít buď koupené oloupané krevety nebo si je sami oloupat.
Na tento recept potřebujete pouze 3 suroviny, chilli omáčku a trochu vína. Hurá na něj!
Doporučené
Ingredience
- 500 g čerstvých/chlazených krevet se skořápkou
- 5 stroužků česneku
- 2 stonky jarní cibulky
- 1 polévková lžíce chilli omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového vína Shaoxing (Co je to rýžové víno Shaoxing a jak ho používat na vaření?)
- 1,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
Doporučená příloha
- jasmínová rýže nebo zeleninový salát
Postup přípravy
- Opláchneme krevety. Podél hřbetu od krčku až k ocásku je nařízneme cca do hloubky 1/3 krevety, takhle nařízlé technikou butterfly budou rychleji uvařené. Vytáhneme ze hřbetu střívko.
- Nakrájíme na drobno česnek a jarní cibulku.
- Rozpálíme na pánvi olej a osmažíme na něm česnek. Jakmile začne česnek křupavět, ale ne hnědnout.
- Přihodíme na pánev krevety. Minutku restujeme.
- Poté přidáme lžíci rýžového vína a chilli omáčku, restujeme 4-5 minut a stále obracíme krevety, aby se rovnoměrně uvařily a obalily omáčkou. Až budou krevety uvařené, měly by mít oranžovou barvu.
- Zavřeme oheň a přidáme do pánve jarní cibulku, párkrát obrátíme a zamícháme. Můžeme podávat!
Stir fry krevety na česneku s chilli omáčkou
Ingredience
- 500 g čerstvých/chlazených krevet se skořápkou
- 5 stroužků česneku
- 2 stonky jarní cibulky
- 1 polévková lžíce chilli omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového vína Shaoxing
- 1,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
Příloha
- jasmínová rýže nebo zeleninový salát
Postup přípravy
- Opláchneme krevety. Podél hřbetu od krčku až k ocásku je nařízneme cca do hloubky 1/3 krevety, takhle nařízlé technikou butterfly budou rychleji uvařené. Vytáhneme ze hřbetu střívko.
- Nakrájíme na drobno česnek a jarní cibulku.
- Rozpálíme na pánvi olej a osmažíme na něm česnek. Jakmile začne česnek křupavět, ale ne hnědnout.
- Přihodíme na pánev krevety. Minutku restujeme.
- Poté přidáme lžíci rýžového vína a chilli omáčku, restujeme 4-5 minut a stále obracíme krevety, aby se rovnoměrně uvařily a obalily omáčkou. Až budou krevety uvařené, měly by mít oranžovou barvu.
- Zavřeme oheň a přidáme do pánve jarní cibulku, párkrát obrátíme a zamícháme. Můžeme podávat!