Jeden z mých oblíbených předkrmů v japonských restaurací je právě krevetí tempura. V Japonsku jsou tempura recepty velmi oblíbené.
Co je to tempura
Tempura je japonský pokrm obalený a smažený v tenkém těstíčku. Mezi nejoblíbenější ingredience pro tempury patří krevety, ryby a směs zeleniny, jako jsou houby, zelená paprika, cibule, brambory, mrkev. Tempura se běžně podává s tentsuyu omáčkou ze sójové omáčky, mirinu a dashi.
Přitom původní receptura pochází z Portugalska a do Japonska se dostal v 16. století spolu s jezuitskými misionáři, kteří prvně přinesli koncept smažení jídla v oleji.
Jak dosáhnout extra křupavé krusty
V tomto receptu místo klasické tempury těsta (tempura batter) použijeme panko strouhanku, díky kterému dostaneme extra křupavou krustu. Na rozdíl od běžné strouhanky má panko strouhanka hrubší strukturu a větší vločky. Potraviny smažené v panko jsou vzdušnější, méně absorbují mastnotu a zůstanou déle křupavější.
Pokud panko strouhanku nemůžete sehnat, můžete si ji vyrobit doma. Panko se vyrábí z bílého toastového chleba, odkrojte okraje a nechte na 24 hodin ztvrdnout. Poté na hrubém struhadle nastrouhejte na velké vločky. Vločky rovnoměrně rozložte do pečícího plechu a v troubě na nízkém ohni lehce opečte do křupava, aniž by strouhanka změnila barvu.
Tento recept můžete stejně tak použít pro smažení rybích filetů, cibule, sladkých brambor, lilku, cukety, mrkve, hub, fazolí a mnoha dalších pochoutek.
Kdo už s krevetami pracoval v kuchyni, určitě ví, že po uvaření se krevety zakroutí. To v tomto receptu však není žádoucí, chceme, aby krevety zůstaly po smažení hezky rovné. Tajemství japonských mistrů je v tom, že krevety na správných místech na bříšku lehce nakrájí.
Doporučené recepty
Ingredience
- 250 g nemražených čerstvých krevet
- 1 hrníček hladké mouky
- 1 hrníček panko strouhanky
- 1 vejce
- 2 hrnky kuchyňského oleje pro smažení
Doporučené omáčky
- sladká chilli omáčka, kečup nebo majonéza
Postup přípravy
- Krevety opláchneme a necháme odkapat.
- Odkrojíme hlavičku. Rozstřihneme krunýž na bříšku od krku až k ocásku a oloupeme, mělo by to jít jednoduše. Ocásek necháme neoloupaný. Hřbet lehce podélně rozkrojíme a rukou odstraníme střívko které se nachází těsně pod povrchem. Krevety osušíme kuchňským papírem.
3. Každou krevetu na bříšku na 4 místech trochu nakrájíme (viz obrázek), takže se po uvaření nazakroutí a budou hezky rovné. Jen pozor, abyste krevetu nerozkrojili úplně.
4. Připravíme si trojobal s panko strouhankou. Krevety obalíme nejdříve vrstvou mouky, poté ponoříme do misky se zamíchaním vejcem a nakonec obalíme v panko strouhance.
5. Rozehřejeme si v pánvi olej na smažení. Pomocí bambusové špejle nebo dřevěných hůlek otestujeme, zda je olej dostatečně teplý. Pokud po ponoření se kolem hůlky objeví bublinky, můžeme zmírnit na středně malý oheň a začít smažit. Krevety smažíme postupně ve várkách po cca 4 ks. Pomalu přetáčíme krevety dokud nebudou do zlatova osmažené. Buďte raději celou dobu u ohně a ve střehu, protože jsou velmi rychle hotové, cca 1-2 minuty.
6. Krevetové tempury pak položíme na kuchyňský papír, aby se trochu odsál olej.
7. Podáváme spolu s omáčkou.