Recept na obalovaný tofu řízek s japonskou katsu omáčkou [vegan]

Smažený tofu řízek

Tento jednoduchý veganský recept na tofu obalované v křupavé krustě je inspirovaný japonským receptem „tonkatsu“, což je smažený vepřový řízek v křupavé strouhance servírované se sladkokyselou omáčkou Katsu. Tradičně je jako příloha rýže a pekingské zelí, můžete ale různě experimentovat s jinými přílohy. Tip, tento úžasný tofu steak je také výborný do salátu.

Co je na tomto receptu zajímavé, je že použijeme japonskou panko strouhanku. Oproti té české je mnohem křupavější a méně nasává oleje při smažení. Kdo ji ještě nezná stoji za to si to vyzkoušet.

Ingredience (2 porce)

  • 1 tofu
  • 80 ml sójové mléko (nebo jiné rostliné mléko)
  • 45 g hladké mouky
  • 1 čajová lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžíce paprikového prášku
  • 1/2 čajové lžíce soli
  • 100 gramu japonské panko strouhaky

Příloha

  • jasmínová rýže a pekinské zelí

Postup přípravy

  1. Připravíme si jasmínovou rýži tak jak jsme zvyklí.
  1. Na salátovou přílohu z pekingského zelí použijeme měkké vnitřní listy a nakrájíme na co nejtenčí proužky.
  1. Tofu rozbalíme a pomocí papírové kuchyňské útěrky osušíme.
  1. Nakrájíme tofu na cca 2 cm tlusté nugetky.
  1. Pro přípravu strouhankového obalu budeme potřebovat dvě střední mísy s plochým dnem. V jedné z nich promícháme sójové mléko, mouku, kukuřiční škrob, paprikový prášek a sůl. Do druhé mísy nasypeme japonskou panko strouhanku (buď koupenou nebo domácí).
  1. Nejprve ponoříme plátek tofu do první mísy se směsí mouky tak, aby byl ze všech stran obalený. Poté v druhé míse rovnoměrně obalíme panko strouhankou, pomocí plochou prstů strouhanku trochu přimáčkneme (poplácáme), aby z nevypadávala a hezky držela i při smažení. Poté položíme na suchý talíř.
  1. Rozehřejeme na pánvi olej na smažení a tofu řízek smažíme 3 minuty z každé strany do zlatova.

Ingredience pro japonskou Katsu omáčku

  • 100 ml kečupu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 polévkové lžíce mirinu (japonské sladké víno)
  • 1 ½ čajové lžičky worcesterské omáčky
  • 1 čajová lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku, mletý

Postup přípravy Katsu omáčky

Kečup, sojovou omáčku, hnědý cukr, mirin, worcesterskou omáčku, zázvor a česnek společně promíchejte v misce. Nechte takto proležet aspoň na 30 minut než se bude podávát. Pro ještě lepší chuť ji můžete nechat v lednici přes noc.

Smažený tofu řízek
Tisk receptu
5 from 1 vote

Recept na obalovaný tofu řízek s japonskou katsu omáčkou [vegan]

Čas přípravy20 minutes
Čas vaření20 minutes
Čas pro proležení omáčky30 minutes
Chod: Japonská kuchyně
Kuchyně: japonská
Klíčové slovo: panko strouhanka, tofu řízek, veganské, zelí
Porce: 2 lidi

Ingredience

  • 1 ks tofu
  • 80 ml sójové mléko (nebo jiné rostliné mléko)
  • 45 g hladké mouky
  • 1 čajová lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžíce paprikového prášku
  • 1/2 čajová lžíce soli
  • 100 g japonské panko strouhaky
  • jasmínová rýže pro 2 osoby
  • pekingské zelí jako salátová příloha

Ingredience pro japonskou Katsu omáčku

  • 100 ml kečupu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 polévkové lžíce mirinu (japonské sladké víno)
  • 1 ½ čajové lžičky  worcesterské omáčky
  • 1 čajové lžička čerstvého zázvoru strouhaného
  • 1 stroužek česneku mletý

Postup přípravy

Postup přípravy tofu řízku

  • Připravíme si jasmínovou rýži tak jak jsme zvyklí.
  • Na salátovou přílohu z pekingského zelí použijeme měkké vnitřní listy a nakrájíme na co nejtenčí proužky.
  • Tofu rozbalíme a pomocí papírové kuchyňské útěrky osušíme.
  • Nakrájíme tofu na cca 2 cm tlusté nugetky.
  • Pro přípravu strouhankového obalu budeme potřebovat dvě střední mísy s plochým dnem. V jedné z nich promícháme sójové mléko, mouku, kukuřiční škrob, paprikový prášek a sůl. Do druhé mísy nasypeme japonskou panko strouhanku (buď koupenou nebo domácí).
  • Nejprve ponoříme plátek tofu do první mísy se směsí mouky tak, aby byl ze všech stran obalený. Poté v druhé míse rovnoměrně obalíme panko strouhankou, pomocí plochou prstů strouhanku trochu přimáčkneme (poplácáme), aby z nevypadávala a hezky držela i při smažení. Poté položíme na suchý talíř.
  • Rozehřejeme na pánvi olej na smažení a tofu řízek smažíme 3 minuty z každé strany do zlatova.

Postup přípravy Katsu omáčky

  • Kečup, sojovou omáčku, hnědý cukr, mirin, worcesterskou omáčku, zázvor a česnek společně promíchejte v misce. Nechte takto proležet aspoň na 30 minut než se bude podávát. Pro ještě lepší chuť ji můžete nechat v lednici přes noc.
Booking.com

Související články

guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře
Pája
Pája
3 let před

5 stars
Veganský tofu řízek mě dostal, ale vypadá dobře. 😀