Tento jednoduchý veganský recept na tofu obalované v křupavé krustě je inspirovaný japonským receptem „tonkatsu“, což je smažený vepřový řízek v křupavé strouhance servírované se sladkokyselou omáčkou Katsu. Tradičně je jako příloha rýže a pekingské zelí, můžete ale různě experimentovat s jinými přílohy. Tip, tento úžasný tofu steak je také výborný do salátu.
Co je na tomto receptu zajímavé, je že použijeme japonskou panko strouhanku. Oproti té české je mnohem křupavější a méně nasává oleje při smažení. Kdo ji ještě nezná stoji za to si to vyzkoušet.
Ingredience (2 porce)
- 1 tofu
- 80 ml sójové mléko (nebo jiné rostliné mléko)
- 45 g hladké mouky
- 1 čajová lžíce kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžíce paprikového prášku
- 1/2 čajové lžíce soli
- 100 gramu japonské panko strouhaky
Příloha
- jasmínová rýže a pekinské zelí
Postup přípravy
- Připravíme si jasmínovou rýži tak jak jsme zvyklí.
- Na salátovou přílohu z pekingského zelí použijeme měkké vnitřní listy a nakrájíme na co nejtenčí proužky.
- Tofu rozbalíme a pomocí papírové kuchyňské útěrky osušíme.
- Nakrájíme tofu na cca 2 cm tlusté nugetky.
- Pro přípravu strouhankového obalu budeme potřebovat dvě střední mísy s plochým dnem. V jedné z nich promícháme sójové mléko, mouku, kukuřiční škrob, paprikový prášek a sůl. Do druhé mísy nasypeme japonskou panko strouhanku (buď koupenou nebo domácí).
- Nejprve ponoříme plátek tofu do první mísy se směsí mouky tak, aby byl ze všech stran obalený. Poté v druhé míse rovnoměrně obalíme panko strouhankou, pomocí plochou prstů strouhanku trochu přimáčkneme (poplácáme), aby z nevypadávala a hezky držela i při smažení. Poté položíme na suchý talíř.
- Rozehřejeme na pánvi olej na smažení a tofu řízek smažíme 3 minuty z každé strany do zlatova.
Ingredience pro japonskou Katsu omáčku
- 100 ml kečupu
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévkové lžíce hnědého cukru
- 1 polévkové lžíce mirinu (japonské sladké víno)
- 1 ½ čajové lžičky worcesterské omáčky
- 1 čajová lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku, mletý
Postup přípravy Katsu omáčky
Kečup, sojovou omáčku, hnědý cukr, mirin, worcesterskou omáčku, zázvor a česnek společně promíchejte v misce. Nechte takto proležet aspoň na 30 minut než se bude podávát. Pro ještě lepší chuť ji můžete nechat v lednici přes noc.
Recept na obalovaný tofu řízek s japonskou katsu omáčkou [vegan]
Ingredience
- 1 ks tofu
- 80 ml sójové mléko (nebo jiné rostliné mléko)
- 45 g hladké mouky
- 1 čajová lžíce kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžíce paprikového prášku
- 1/2 čajová lžíce soli
- 100 g japonské panko strouhaky
- jasmínová rýže pro 2 osoby
- pekingské zelí jako salátová příloha
Ingredience pro japonskou Katsu omáčku
- 100 ml kečupu
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévkové lžíce hnědého cukru
- 1 polévkové lžíce mirinu (japonské sladké víno)
- 1 ½ čajové lžičky worcesterské omáčky
- 1 čajové lžička čerstvého zázvoru strouhaného
- 1 stroužek česneku mletý
Postup přípravy
Postup přípravy tofu řízku
- Připravíme si jasmínovou rýži tak jak jsme zvyklí.
- Na salátovou přílohu z pekingského zelí použijeme měkké vnitřní listy a nakrájíme na co nejtenčí proužky.
- Tofu rozbalíme a pomocí papírové kuchyňské útěrky osušíme.
- Nakrájíme tofu na cca 2 cm tlusté nugetky.
- Pro přípravu strouhankového obalu budeme potřebovat dvě střední mísy s plochým dnem. V jedné z nich promícháme sójové mléko, mouku, kukuřiční škrob, paprikový prášek a sůl. Do druhé mísy nasypeme japonskou panko strouhanku (buď koupenou nebo domácí).
- Nejprve ponoříme plátek tofu do první mísy se směsí mouky tak, aby byl ze všech stran obalený. Poté v druhé míse rovnoměrně obalíme panko strouhankou, pomocí plochou prstů strouhanku trochu přimáčkneme (poplácáme), aby z nevypadávala a hezky držela i při smažení. Poté položíme na suchý talíř.
- Rozehřejeme na pánvi olej na smažení a tofu řízek smažíme 3 minuty z každé strany do zlatova.
Postup přípravy Katsu omáčky
- Kečup, sojovou omáčku, hnědý cukr, mirin, worcesterskou omáčku, zázvor a česnek společně promíchejte v misce. Nechte takto proležet aspoň na 30 minut než se bude podávát. Pro ještě lepší chuť ji můžete nechat v lednici přes noc.
Veganský tofu řízek mě dostal, ale vypadá dobře. 😀