Hlíva královská na teriyaki omáčce je klasická kombinace. Zkrátka jednoduché a chutné vegatariánské jídlo, které osloví i normální masojedlíky. Hlíva královská má samaosobě jemnou neutrální chuť, houby se stejně jako maso nechají namarinovat v teriyaki omáčce a pak „ugrilovat“ na pánvi.
Teriyaki omáčku můžeme zakoupit hotovou nebo si namíchat vlastní. Já jsem si ji koupila v supermarketu hotovou od značky Lee Kum Ke, tuto značku mám ráda a používám od nich řadu omáček.
Teriyaki omáčka je velmi silná a aromatická, má slanou a přesto lehce sladkokyselou chuť.
Ingredience (2 porce)
- 2 velké hlívy královské
- 160 g jasmínové rýže (cca 2 porce)
- 1 polévková lžíce pražených sezamových semínek
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 plátky zázvoru
- 3 polévkové lžíce teriyaki omáčky
- 1 polévková lžíce vína Shaoxing (Co je to rýžové víno Shaoxing a jak ho používat na vaření?)
- 3 lžíce kuchyňského oleje
Postup přípravy
- Připravíme si jasmínovou rýži v hrnci nebo rýžovaru.
- Hlívu královskou opláchneme a osušíme. Každou podélně na příč rozkrájíme na 1 cm plátky.
2. Ve větší misce, kam se vejdou všechny houby, si připravíme marinádu smícháním teriyaki omáčky s vínem Shaoxing. Přidáme houby a opatrně pomocí lžičky je všechny obalíme omáčkou. Necháme 10 minut marinovat.
3. Rozpálíme pánev s lžící oleje a na mírném ohni minutku orestujeme lehce na proužky nakrájený zázvor a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. To pak přendáme na misku pro pozdější použití.
4. Pánev necháme více rozehřát na střední oheň a přidáme 2 lžíce oleje, položíme na pánev plátky hlívy královské s omáčkou tak, aby byli v jedné vrstvě a nepřekrývali se. Přikryjeme na 2 minutky pokličkou, aby se trochu podusily. Pak opékáme bez pokličky z každé strany cca 2-3 minuty dokud se nestáhne omáčka a zkaramlizuje se do zlatova. Pozor, nepřipalujte omáčku, pak by zhořkla.
5. Podáváme s jasmínovou rýží, posypané osmaženou jarní cibulkou s proužky zázvoru a praženým sezamem.