Hlíva královská (máčková) v kuchyni

Hlíva královská

Hlíva královská (máčková) anglicky King oyster se přirozeně vyskytuje v Asii, severní Africe a jiho východní Evropě. Je velmi oblíbená v asijské a italské kuchyni. Hlíva královská má jemnou neutrální chuť, po tepelném zpracování neobarvuje pokrm a houba nezmenšuje objem. Podobou připomíná nohu hřibu smrkového, pyšní se vysokou baculatou nohou a šedohnědým kloboučkem. Může se jíst celá plodnice.

Tato masitá houba svou dominantností skvěle nahradí ve vegetariánských pokrmech maso. Kromě toho, že je hlíva královská neskutečná pochoutka je i velmi zdravá, obsáhuje celou řadu vitaminů B, D. C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a má schopnost aktivovat obranyschopnost organizmu.

V kuchyni ji zpracováváme na pánvi, na grilu nebo do polévek, na rizoto a krémových omáček.

Hlíva královská plátky

Recepty s hlívou královskou

Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře