Chilli olej se Vám bude hodit pro přípravu autentických sečuánských pokrmů, na nudle a ramen, saláty a zálivku na zeleninu z woku. Prostě a jednoduše se hodí ke všemu. A holt, když na to máte chuť, je nejlepší ho mít po ruce. Chilli olej je jednoduchý na výrobu a můžete si ho časem přizpůsobit vlastní chutí kombinací různých koření.
Chilli vločky koupíte v každém čínském, vietnamském, korejském a japonském obchodě s potravinami. Pokud neseženete vločky můžete si je vyrobit také rozdrcením sušených chilli papriček.
Ingredience
- 15 g chilli vloček (čínské nebo korejské vločky)
- 1 čajové lžíce koření pěti vůní
- 1/4 čajové lžíce soli
- 1 čajová lžíce drceného sečuánského pepře
- 1 badyán
- 2 bobkové listy
- 3 polévkové lžíce pražených sezamových semínek
- 1 hrnek oleje (řepkový, arašídový)
- 3 tenké plátky zázvoru
Postup přípravy
- Ve střední míse, která vydrží vysokou teplotu (keramická nebo skleněná mísa) umístíme chilli vločky, koření pěti vůní, sůl, drcený sečuánský pepř, celé bobkové listy a sezamová semínka.
- Do woku nalijeme olej a přidáme 2 plátky zázvoru, ohříváme olej 2-3 minuty na mírném ohni dokud nezačne zázvor zlatavět (190°C) , vypneme oheň a odstraníme zázvor.
- Olej opatrně nalijeme na směs koření v míse. Poté pomocí lžičky smícháme olej s kořením a necháme jej probublat a opéct koření.
- Necháme chilli směs vychladnout a poté vyndáme pomocí lžičky bobkový list a badyán.
- Váš domácí chilli olej je hotový a můžete si tím dochutit skoro vše. Olej skladujeme ve vyvařené sklenici v lednici až několik měsíců.