Korejský recept na salát z lotosového kořene (Yeonkeun Jorim)
Křupavá kolečka lotosového kořenu jsou výborným appetizerem.
Čas přípravy5 minutesminuty
Čas vaření40 minutesminuty
Chod: předkrm, salát
Kuchyně: Asijská, Korejská
Keyword: lotosový kořen
Servings: 4porce
Ingredience
cca 500 g1 díl čerstvého lotosového kořene
1 polévková lžíce octa
1/2 čajové lžičky pražených sezamových semínek
4 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
2 polévkové lžíce rýžového vína
1,5 polévkové lžíce cukru
1 polévková lžíce oleje na vaření
1 polévková lžíce medu nebo jiného sirupu (kukuřičný, javorový)
1/2 polévková lžíce sezamového oleje
Postup přípravy
Odřízneme tvrdé konce kořene lotosu a oloupáme škrabkou na brambory. Opláchneme a nakrájíme na tenké plátky o tloušťce 0,5 cm.
Přidáme plátky lotosového kořene do středně velkého hrnce s vroucí vodou, tak aby voda překrývala plátky. Přidáme lžíci octa a přivedeme k varu, poté napůl přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut.
Zceďte. Plátky umístíme na pánev, přidáme 1 šálek vody, sojovou omáčku, rýžové víno, cukr a olej na vaření. Občasně promíchejte, aby všechny plátky byly obalené šťávou. Vařte odkryté na středně velkém ohni 20 minut, dokud se přebytečná voda nevypaří a vznikne omáčka.
Poté přidejte med a sezamový olej a dobře promíchejte. Restujte ještě 3 až 4 minuty.