Ala recept na veganské „kuře“. Hlíva královská je úžasná houba, má tužší bílou texturu a opravdu připomíná na talíři kousky kuřete. V tomto receptu hlívu královskou obalíme vrstvou japonského tempurového těsta, a pak smažíme do křupava. Tempurou nazývají Japonci pokrm, který je smažený v těstíčku. Kousky hlívy královské zůstanou i po smažení krásně šťavnaté a uspokojí občasné choutky na něco smaženého.
I když je možné si tempurové těsto namíchat doma sami, já raději používám koupené. Tentokrát jsem použila tempurové těsto od značky Yutaka a vystačilo mi trochu víc jak půl balení těsta na zhruba 500g hub.
Tempuru z hlívy královské podáváme nejlépe s omáčkou, výborná je sladko-pálivá omáčka nebo švestková omáčka.
Ingredience
- zhruba 500 g hlívy ústřičné
- bílá sezamová semínka
- 80-100 g tempurového těsta
- olej na smažení
- sůl
Marináda na houby
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce ústřicové omáčky (pro veganskou verzi můžeme nahradit houbovou omáčkou od Lee Kum Kee)
- 1/2 polévkové lžíce sezamového oleje
- trochu bílého pepře
Postup přípravy
- Očistíme hlívu královskou, poté odkrojíme těsně pod kloboukem, nožičku rozpůlíme na dva krátké špalíky.
- Hrnec vody přivedeme k varu a osolíme. Povaříme na 5 minut špalíky hlívy ústřičné dokud nezměknou, budou mít takovou našedlou barvu. Procedíme a ponoříme je do studené vody, aby se rychle zchladily.
- Připravíme si v misce marinádu smícháním sójové omáčky, ústřicové omáčky (pro veganskou verzi použijeme houbovou omáčku), sezamového oleje a trochu bílého pepře.
- Poté co se houby ochladí a mohlo se s nimi manipulovat je procedíme a osušíme papírovými ubrousky. Rozkrojíme každý špalík podélně a na prkénku každý kousek (kromě kloboučků) lehce poklepeme paličkou na řízky.
- Kousky hub umístíme do mísy, rovnoměrně promícháme s marinádou a necháme 10 minut proležet.
- Podle návodu na obale tempurového těsta připravíme těsto smícháním se studenou vodou.
- Rozehřejeme na pánvi olej na smažení a necháme na středním ohni.
- Obalíme kousek houby v tempurovém těstě, poté posypeme sezamovými semínky. Lehce semínka zamáčkneme.
- Smažíme z každé strany zhruba 2 minuty v několika várkách dozlatova tak, aby se na sebe nelepily.
- Osmažené kousky umístíme na kuchyňský papír, aby absorboval přebytečný olej a můžeme podávat spolu s oblíbeným dipem.