Čínský pokrm slané kachní vejce

Slané kachní vejce

Slané kachní vejce je tradičný asijský konzervovaný potravinářský výrobek. Vyrábí se naloženým kachních vajec do slaného nálevu nebo zabalením vejce do vlhkého soleného uhlí. Vařením se slaným vejcem je velmi jednoduché a pokrmy s ním jsou úžasné, dodává jídlu takovou specifickoou chuť slaného krému.

Slané kachní vejce se typicky používá v čínské kuchyni na restovanou zeleninou, nudle, do rýžové kaše kondži. Žloutek ze slaného vejce je často také “náplní” různých zákusků jako jsou měsíční koláčky (mooncake), které se jedí při svátku středu podzimu a žloutek ze slaného vejce by tak měl připomínat měsíc v úplňku, zongzi (tradiční pokrm vyrobený z lepivé rýže s různými náplněmi zabalený v bambusových listech), které se jí při svátku dračích lodí.

Jak chutná slané kachní vejce?

Vaječný bílek má slanou chuť. Oranžový žloutek je krémový, mastný a méně slaný.

Kde koupím a jak používat slané kachní vejce v kuchyni?

Kachní vejce koupíte většinou v balení po 4 nebo 6 vajec. Dají se sehnat ve vietnamské tržnici SAPA nebo v obchodech a eshopech s asijskými potravinami. Solená kachní vejce se prodávají buď předvařená nebo syrová. Ty předvařené jsou ve vakuovaném obale a je napsáno v popisku, že jsou předvařené. Což jsou skoro všechna, která se u nás prodávají. Pokud, ale narazíte na syrové slané kachní vejce, musíte je před konzumací uvařit. Podle receptu použijeme buď jen celé vejce nebo jen žloutek. Často na zákusku použijeme pouze žloutek, bílek ale nevyhazujte, použijte jej při restování se zeleninou.

Pamatujte, že slané vejce obsahuje vysoké množství soli tedy sodíku, není proto vhodné je nadměrně konzumovat. Zejména není vhodná pro lidi s dietou chudou na sůl, tedy například lidé trpící srdečními chorobami, ledvinovou nedostatečností, atd.

Balení slaných kachných vajec

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře