
Dnes přináším recept na čínský dušený lilek na páře. Dušený lilke z ní asi pro mnohé jako velmi neobvyklý způsob přípravy a k tomu zrovna lilke který nemá výraznou chuť. Většina z vás jste zvyklý lilek spíše grilovat, propékat nebo restovat. Rozhodně, ale tento recept doporučuji. Napařování je velmi zdravý způsob přípravy a výsledkem je měkký šťavnatý lilek podávaný s výborným dresingem. Hotové je to za chvíli a skoro bez práce, předsvěčte se sami podle jednoduchého postupu níže.
Lilek je v Čechách dostupný celý rok a velmi tu zdomácněl. Lilek neboli baklažán je zelenina, která je vhodná pro hubnoucí dietu. Na 100 gramů lilku má pouze 35 kcal, obsahuje vysoký obsah vlákniny a je zdrojem draslíku, kyseliny listové, železa, hoříčíku, zinku, manganu a také vitamíny skupiny A a B. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a mají antioxidační účinky.

Čínský recept na rybu v pikantní omáčce (Hong Shao Yu)
Ryby a mořské plody…

Udon nudle v miso polévce s pak choi a shiitake
Klasická japonská polévka s…

Korejské tofu s pálivou omáčkou Dubu Jorim
Korejský recept Dubu Jorim…
Ingredience
(2 porce jako hlavní jídlo nebo 4 porce jako salát)
- 2 lilky
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce kuchyňského oleje (nebo olivového oleje)
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1,5 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového octu Chinkiang
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 1 čajová lžička pražených sezamových semínek
- 1 čajová lžička pálivého chilli oleje (nepovinné)
* Můžete také zkusit domácí chilli olej podle mého receptu zde.
Doporučená příloha
- jasmínová rýže nebo k chlebu
Postup přípravy
- Lilky umyjeme a rozkrojíme podélně na půlky. Připravíme si napařovací hrnec a lilky necháme napařovat 20 minut. Poté necháme trochu zchladnout.
- Mezitím si nakrájíme na drobno jarní cibulku a česnek. Dáme do misky a smícháme s všemi ostatními ingrediencemi a vytvoříme zálivku.

- Z lilků pomocí lžičky vydlabáme po dlouhých pruzích vnitřek. (Pokud Vám tvrdší slupka nevadí, můžete místo vydlabávání lilek jen nakrájet a sníst i se slupkou, právě pod slupkou je nejvíce cenných látek. Stejné je to s jadérky, pokud nejsou jadérka moc velká, také není třeba zbavovat. )

- Lilek promícháme s dresingem a můžeme podávat. Dobrou chuť!
