Čínský dušený lilek se sojovou omáčkou a sezamovým olejem (veganský/vegetariánský)

Čínský dušený lilek se sojovou omáčkou a sezamovým olejem
Čínský dušený lilek se sojovou omáčkou a sezamovým olejem

Dnes přináším recept na čínský dušený lilek na páře. Dušený lilke z ní asi pro mnohé jako velmi neobvyklý způsob přípravy a k tomu zrovna lilke který nemá výraznou chuť. Většina z vás jste zvyklý lilek spíše grilovat, propékat nebo restovat. Rozhodně, ale tento recept doporučuji. Napařování je velmi zdravý způsob přípravy a výsledkem je měkký šťavnatý lilek podávaný s výborným dresingem. Hotové je to za chvíli a skoro bez práce, předsvěčte se sami podle jednoduchého postupu níže.

Lilek je v Čechách dostupný celý rok a velmi tu zdomácněl. Lilek neboli baklažán je zelenina, která je vhodná pro hubnoucí dietu. Na 100 gramů lilku má pouze 35 kcal, obsahuje vysoký obsah vlákniny a je zdrojem draslíku, kyseliny listové, železa, hoříčíku, zinku, manganu a také vitamíny skupiny A a B. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a mají antioxidační účinky.

Ingredience

(2 porce jako hlavní jídlo nebo 4 porce jako salát)

  • 2 lilky
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce kuchyňského oleje (nebo olivového oleje)
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1,5 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce rýžového octu Chinkiang
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 1 čajová lžička pražených sezamových semínek
  • 1 čajová lžička pálivého chilli oleje (nepovinné)

* Můžete také zkusit domácí chilli olej podle mého receptu zde.

Doporučená příloha

  • jasmínová rýže nebo k chlebu

Postup přípravy

  1. Lilky umyjeme a rozkrojíme podélně na půlky. Připravíme si napařovací hrnec a lilky necháme napařovat 20 minut. Poté necháme trochu zchladnout.
  1. Mezitím si nakrájíme na drobno jarní cibulku a česnek. Dáme do misky a smícháme s všemi ostatními ingrediencemi a vytvoříme zálivku.
čínský dresing na lilek
  1. Z lilků pomocí lžičky vydlabáme po dlouhých pruzích vnitřek. (Pokud Vám tvrdší slupka nevadí, můžete místo vydlabávání lilek jen nakrájet a sníst i se slupkou, právě pod slupkou je nejvíce cenných látek. Stejné je to s jadérky, pokud nejsou jadérka moc velká, také není třeba zbavovat. )
Dušený lilek na páře podle čínského receptu
  1. Lilek promícháme s dresingem a můžeme podávat. Dobrou chuť!
Čínský dušený lilek se sojovou omáčkou a sezamovým olejem servírovaný na talíří
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře