Vietnamský recept na smažené tofu s rajčatovou omáčkou (vegetarian/vegan)

Vietnamské tofu s rajčatovou omáčkou

Jednoduchý a rychlý vietnamský recept na do zlatova osmažené tofu s měkkými rajčaty posypané vietnamským koriandrem. Ideálně podávané s voňavou jasmínovou rýží nebo k vaječným nudlím.

Vhodné jako komfortní jídlo, když člověk nechce nic moc vymýšlet. Rajčata se vaří dokud nevytvoří rajčatovou omáčku, recepty s rajčaty se v Asii často sladí cukrem. Takto připravené tofu s mírně sladkou rajčatovou omáčkou mají zvlášť rády děti.

Na recept použijeme asijské pevné „firm“ tofu a ne měkké „silk“ tofu. Silk tofu je totiž hodně vodnaté a měkké a používá se trošičku jinak, třeba na salát nebo do polévky. Asijské „firm“ tofu je zas oproti vakuovanému českému tofu měkčí a vláčnější.

Tofu ze Sapy

Doporučené recepty

Ingredience

  • 1 vanička tofu (330 g)
  • 4 rajčata
  • hrstka koriandru
  • 2 cm zázvoru (oloupaný)
  • 1/2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky (pro vegany použijeme sójovou omáčku)
  • 1 polévková lžíce škrobu (pokud bude omáčka vodnatá)

Postup přípravy

  1. Tofu nakrájíme na 2 cm plátky. Podložíme tofu plátky ze spoda i z vrchu 2 vrstvami kuchyňského papíru a na to dáme jako závaží talíř a necháme 10 minut. Pod tlakem tofu vypustí nadbytečnou vláhu, bude se lépe smažit a bude mnohem křupavější na povrchu.

2. Nakrájíme rajčata na osminy a oloupaný zázvor na proužky.

3. Poté tofu plátky nakrájíme na trojúhelníčky.

4. Rozpálíme v pánvi 0,5 cm oleje a smažíme tofu z každé strany zhruba 2 minuty do zlatova.

5. Zlatavé tofu odložíme na talíř. Necháme v pánvi pouze trochu oleje, přidáme rajčata a zázvor. Restujeme dokud rajčata nezměknou a nepustí trochu omáčky. Poté přidáme 1/2 polévkovou lžíci cukru, 1 polévkovou lžíci rybí omáčky (pro vegany použijeme sójovou omáčku).

6. Pokud se nám vytvoří hodně omáčky, můžeme zahustit lžičkou škrobu rozpuštěného ve 2 lžících studené vody.

7. Přidáme do pánve předsmažené tofu a promícháme s omáčkou a hned podáváme, aby tofu zůstalo ještě křupavé.

8. Podáváme posypané nakrájeným koriandrem. Dobrou chuť!

Související články

guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře
Zdeněk Strnadel
Zdeněk Strnadel
5 měsíců před

Zdravím, to je moc fajn recept, který rád vyzkouším. Mám ovšem jeden problém, a tím je dostupnost tofu, z Prahy jsme se odstěhovali na severní Moravu, kde je dostupnost jakýchkoliv exotických potravin dosti omezená, tofu tady koopíme, ale pouze silky. Vietnamských prodejců je tu spoustu, ale žádný z nich neprodává tofu, rýži, čaj, prostě nic, co je v Praze pravidlem. Dáte mi kontakt na velkoobchod, který doručuje kdekoliv po ČR, případně mi poradíte taktiku, jak našeho pana Tranha přemluvit k tomu, aby začal aspoň to tofu od dealera brát?

Díky