Vegetariánský Kung Pao s lotosovým kořenem a arašídy

Vegetariánská verze tradičního čínského receptu Kung pao, místo masa použijeme lotosový kořen. Výborný jako předkrm nebo lze podávat k rýži.

Pokud jste ještě lotosový kořen neměli určitě stojí si ho vyzkoušet. Používá se v asijské kuchyni jako klasická zelenina na restování, do polévek nebo vařené ve vodě. Sám o sobě není moc výrazný, má jemně sladko-hořkou chuť, ale zato je velmi výživný s mnoha blahodárnými účinky. Příprava lotosového kořene na způsob kung pao si určitě oblíbíte.

Vakuovaný čerstvý lotosový kořen lze sehnat celoročně v obchodech s asijskými potravinami, ale čím dál častěji také v běžných obchodech a e-shopech. Dostupný jsou také plátky mraženého lotosového kořene. Z vlastních zkušeností doporučuji koupit čerstvý vakuovaný, protože ten mražený není tak křupavý.

Ingredience

  • 1 díl čerstvého lotosového kořene
  • 2 jarní cibulky
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžíce sečuánského pepře
  • 2 malé sušené chilli papričky nebo chilli vločky
  • 2 polévkové lžíce pražených arašíd
  • 2 polévkové lžíce oleje

Na kung pao omáčku

  • 2 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce černého rýžového octa Chinkiang Vinegar
  • 1 čajová lžíce kuchyňské soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje

Postup přípravy

  1. Lotosový kořen oloupeme slupku škrabkou. Poté nakrájíme na tenké plátky cca 5mm tlusté.

2. Rozpálíme v pánvi olej a necháme chvíli restovat na plátky nakrájený česnek a zázvor, sečuánský pepř a papričky, dokud vše nezačne pěkně vonět.

3. Připravíme si kung pao omáčku smícháním všech surovin.

4. Přidáme do pánve plátky lotosového kořene a zalijeme to připravenou omáčkou. Restujeme cca 5 minut. Pokud bude se omáčka příliš odpaří, přilijeme trochu studené vody.

5. Na konec přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a pražené arašídy. Vše restujeme ještě 2 minuty.

6. Můžeme podávat. Dobrou chuť!

Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře