Vegetariánská verze tradičního čínského receptu Kung pao, místo masa použijeme lotosový kořen. Výborný jako předkrm nebo lze podávat k rýži.
Pokud jste ještě lotosový kořen neměli určitě stojí si ho vyzkoušet. Používá se v asijské kuchyni jako klasická zelenina na restování, do polévek nebo vařené ve vodě. Sám o sobě není moc výrazný, má jemně sladko-hořkou chuť, ale zato je velmi výživný s mnoha blahodárnými účinky. Příprava lotosového kořene na způsob kung pao si určitě oblíbíte.
Vakuovaný čerstvý lotosový kořen lze sehnat celoročně v obchodech s asijskými potravinami, ale čím dál častěji také v běžných obchodech a e-shopech. Dostupný jsou také plátky mraženého lotosového kořene. Z vlastních zkušeností doporučuji koupit čerstvý vakuovaný, protože ten mražený není tak křupavý.
Ingredience
- 1 díl čerstvého lotosového kořene
- 2 jarní cibulky
- 2 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžíce sečuánského pepře
- 2 malé sušené chilli papričky nebo chilli vločky
- 2 polévkové lžíce pražených arašíd
- 2 polévkové lžíce oleje
Na kung pao omáčku
- 2 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce černého rýžového octa Chinkiang Vinegar
- 1 čajová lžíce kuchyňské soli
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
Postup přípravy
- Lotosový kořen oloupeme slupku škrabkou. Poté nakrájíme na tenké plátky cca 5mm tlusté.
2. Rozpálíme v pánvi olej a necháme chvíli restovat na plátky nakrájený česnek a zázvor, sečuánský pepř a papričky, dokud vše nezačne pěkně vonět.
3. Připravíme si kung pao omáčku smícháním všech surovin.
4. Přidáme do pánve plátky lotosového kořene a zalijeme to připravenou omáčkou. Restujeme cca 5 minut. Pokud bude se omáčka příliš odpaří, přilijeme trochu studené vody.
5. Na konec přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a pražené arašídy. Vše restujeme ještě 2 minuty.
6. Můžeme podávat. Dobrou chuť!