Rychlý recept na kung pao tofu

Kung Pao tofu s rýží

Pro milovníky tofu přináším další recept, tentokrát v provedení oblíbeného čínského receptu Kung pao. Pravý kung pao je pálivě ostrý s mírně sladkou chutí doplněné křupavými arašídy. Kung Pao tofu je snadný a rychlý recept, doma si ho uděláte stejně dobře jako ten ve Vaší oblíbené asijské restauraci. Vegetariánské kung pao s tofu osloví i jedlíky, kteří za normálních okolností nejsou oblíbenci tofu.

Důležité je u kungpao tofu pořádně namarinovat, aby se chuť správně nasákla do tofu. Nejlepší je podávat kung pao s rýží.

Ingredience

  • 1 balení extra pevné tofu
  • 1 velká červená papriky (nakrájené na kostky)
  • 1 velká cibule (nakrájené na kostky)
  • 2 cm zázvoru (plátky)
  • 2 stroužky česneku (na drobno krájený)
  • 2 střední jarní cibulky
  • 2 pálivé papričky (sušené nebo čerstvé)
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 polévkové lžíce nekořeněného rýžového octa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce kuchyňského oleje
  • 2 lžíce pražených arašíd
  • * pro odvážné 1/2 čajová lžíce sečuanského pepře (drcený)

K příloze doporučujeme

  • jasmínová rýže
  • hnědá rýže
  • nudle

Postup přípravy

  1. Připravíme si přílohu dle vlastních preferencí a postupů.
  1. Tofu vyjmeme z obalu a osušíme pomocí papírových kuchyňských útěrek, tak aby bylo zcela suché.
  1. Na prkénku tofu nakrájíme na malé kostičky o rozměru cca 1 cm x 1 cm.
  1. Kostičky tofu umístíme do nádoby s plochým dnem. V jiné malé misce si připravíme marinádu na tofu, kde promícháme 2 lžíce sójové omáčky se 2 lžícemi kukuřičného škrobu, a poté nalijeme na tofu, tak aby bylo tofu ze všech stran obalené marinádou.
  1. V jiné střední míse připravíme Kung pao omáčku. Smícháme zbývající 4 lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce nekořeněného rýžového octa, 2 lžíce vody, zbývající 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžíce sezamového oleje, hnědý cukr. Vše dobře promícháme.
  1. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce kuchyňského oleje a přidáme marinované tofu. Smažíme tofu na středním ohni za častého otáčení po dobu 8 minut, tak, aby byly ze všech stran krásně zlatavé. Pak tofu dáme do misky stranou.
  1. Do pánve trochu oleje a nakrájenou sladkou papriku, cibuli, zázvor a česnek, na drobno nakrájené pálivé papričky a pro odvážné trochu sečuanského pepře. Restujeme na velkém ohni 4 minuty. Vrátíme tofu zpět do pánve.
  1. Poté přilijte již připravenou omáčku, před nalitím ji ještě v misce promíchejte, protože se škrob rychle usazuje. Vaříme za častého míchání 2 až 4 minuty, dokud nezhoustne omáčka.
  1. Na konec posypeme arašídy a nakrájenou jarní cibulkou.
Kung Pao tofu s rýží
Tisk receptu
5 from 1 vote

Rychlý recept na kung pao tofu [宫爆豆腐]

Kung Pao tofu je snadný a rychlý recept, doma si ho uděláte stejně dobře jako ten ve Vaší oblíbené asijské restauraci.
Čas přípravy20 minutes
Čas vaření20 minutes
Chod: Oběd, Večeře
Kuchyně: Čínská kuchyně
Klíčové slovo: Kung Pao, rýže, tofu
Porce: 2 porce

Ingredience

  • 1 balení extra pevné tofu
  • 1 červená paprika nakrájené na kostky
  • 1 velká cibule nakrájené na kostky
  • 2 cm zázvoru plátky
  • 2 stroužky česneku na drobno krájený
  • 2 střední jarní cibulky
  • 2 chilli papričky sušené nebo čerstvé
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce nekořeněného rýžového octa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce kuchyňského oleje
  • 2 lžíce pražených arašíd
  • 1/2 čajová lžíce sečuanského pepře drcený, volitelný
  • K příloze doporučujeme

Příloha

  • jasmínová rýže, hnědá rýže nebo nudle

Postup přípravy

  • Přípravíme si přílohu dle vlastních preferencí a postupů.
  • Tofu vyjmeme z obalu a osušíme pomocí papírových kuchyňských útěrek, tak aby bylo zcela suché.
  • Na prkénku tofu nakrájíme na malé kostičky o rozměru cca 1 cm x 1 cm.
  • Kostičky tofu umístíme do nádoby s plochým dnem. V jiné malé misce si připravíme marinádu na tofu, kde promícháme 2 lžíce sójové omáčky se 2 lžícemi kukuřičného škrobu, a poté nalijeme na tofu, tak aby bylo tofu ze všech stran obalené marinádou.
  • V jiné střední míse připravíme Kung pao omáčku. Smícháme zbývající 4 lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce nekořeněného rýžového octa, 2 lžíce vody, zbývající 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžíce sezamového oleje, hnědý cukr. Vše dobře promícháme.
  • Na pánvi zahřejeme 2 lžíce kuchyňského oleje a přidáme marinované tofu. Smažíme tofu na středním ohni za častého otáčení po dobu 8 minut, tak, aby byly ze všech stran krásně zlatavé.
  • Do pánve trochu oleje a nakrájenou sladkou papriku, cibuli, zázvor a česnek, na drobno nakrájené pálivé papričky a pro odvážné trochu sečuanského pepře. Restujeme na velkém ohni 4 minuty. Vrátíme tofu zpět do pánve.
  • Poté přilijte již připravenou omáčku, před nalitím ji ještě v misce promíchejte, protože se škrob rychle usazuje. Vaříme za častého míchání 2 až 4 minuty, dokud nezhoustne omáčka.
  • Na konec posypeme arašídy a nakrájenou jarní cibulkou.
Booking.com

Související články

guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře
Mňam
Mňam
2 let před

5 stars
Díky, bylo to výborné, jako z restaurace 🙂