Pro milovníky tofu přináším další recept, tentokrát v provedení oblíbeného čínského receptu Kung pao. Pravý kung pao je pálivě ostrý s mírně sladkou chutí doplněné křupavými arašídy. Kung Pao tofu je snadný a rychlý recept, doma si ho uděláte stejně dobře jako ten ve Vaší oblíbené asijské restauraci. Vegetariánské kung pao s tofu osloví i jedlíky, kteří za normálních okolností nejsou oblíbenci tofu.
Důležité je u kungpao tofu pořádně namarinovat, aby se chuť správně nasákla do tofu. Nejlepší je podávat kung pao s rýží.
Ingredience
- 1 balení extra pevné tofu
- 1 velká červená papriky (nakrájené na kostky)
- 1 velká cibule (nakrájené na kostky)
- 2 cm zázvoru (plátky)
- 2 stroužky česneku (na drobno krájený)
- 2 střední jarní cibulky
- 2 pálivé papričky (sušené nebo čerstvé)
- 6 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce nekořeněného rýžového octa
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce kuchyňského oleje
- 2 lžíce pražených arašíd
- * pro odvážné 1/2 čajová lžíce sečuanského pepře (drcený)
K příloze doporučujeme
- jasmínová rýže
- hnědá rýže
- nudle
Postup přípravy
- Připravíme si přílohu dle vlastních preferencí a postupů.
- Tofu vyjmeme z obalu a osušíme pomocí papírových kuchyňských útěrek, tak aby bylo zcela suché.
- Na prkénku tofu nakrájíme na malé kostičky o rozměru cca 1 cm x 1 cm.
- Kostičky tofu umístíme do nádoby s plochým dnem. V jiné malé misce si připravíme marinádu na tofu, kde promícháme 2 lžíce sójové omáčky se 2 lžícemi kukuřičného škrobu, a poté nalijeme na tofu, tak aby bylo tofu ze všech stran obalené marinádou.
- V jiné střední míse připravíme Kung pao omáčku. Smícháme zbývající 4 lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce nekořeněného rýžového octa, 2 lžíce vody, zbývající 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžíce sezamového oleje, hnědý cukr. Vše dobře promícháme.
- Na pánvi zahřejeme 2 lžíce kuchyňského oleje a přidáme marinované tofu. Smažíme tofu na středním ohni za častého otáčení po dobu 8 minut, tak, aby byly ze všech stran krásně zlatavé. Pak tofu dáme do misky stranou.
- Do pánve trochu oleje a nakrájenou sladkou papriku, cibuli, zázvor a česnek, na drobno nakrájené pálivé papričky a pro odvážné trochu sečuanského pepře. Restujeme na velkém ohni 4 minuty. Vrátíme tofu zpět do pánve.
- Poté přilijte již připravenou omáčku, před nalitím ji ještě v misce promíchejte, protože se škrob rychle usazuje. Vaříme za častého míchání 2 až 4 minuty, dokud nezhoustne omáčka.
- Na konec posypeme arašídy a nakrájenou jarní cibulkou.
Rychlý recept na kung pao tofu [宫爆豆腐]
Kung Pao tofu je snadný a rychlý recept, doma si ho uděláte stejně dobře jako ten ve Vaší oblíbené asijské restauraci.
Porce: 2 porce
Ingredience
- 1 balení extra pevné tofu
- 1 červená paprika nakrájené na kostky
- 1 velká cibule nakrájené na kostky
- 2 cm zázvoru plátky
- 2 stroužky česneku na drobno krájený
- 2 střední jarní cibulky
- 2 chilli papričky sušené nebo čerstvé
- 6 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce nekořeněného rýžového octa
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce kuchyňského oleje
- 2 lžíce pražených arašíd
- 1/2 čajová lžíce sečuanského pepře drcený, volitelný
- K příloze doporučujeme
Příloha
- jasmínová rýže, hnědá rýže nebo nudle
Postup přípravy
- Přípravíme si přílohu dle vlastních preferencí a postupů.
- Tofu vyjmeme z obalu a osušíme pomocí papírových kuchyňských útěrek, tak aby bylo zcela suché.
- Na prkénku tofu nakrájíme na malé kostičky o rozměru cca 1 cm x 1 cm.
- Kostičky tofu umístíme do nádoby s plochým dnem. V jiné malé misce si připravíme marinádu na tofu, kde promícháme 2 lžíce sójové omáčky se 2 lžícemi kukuřičného škrobu, a poté nalijeme na tofu, tak aby bylo tofu ze všech stran obalené marinádou.
- V jiné střední míse připravíme Kung pao omáčku. Smícháme zbývající 4 lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce nekořeněného rýžového octa, 2 lžíce vody, zbývající 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžíce sezamového oleje, hnědý cukr. Vše dobře promícháme.
- Na pánvi zahřejeme 2 lžíce kuchyňského oleje a přidáme marinované tofu. Smažíme tofu na středním ohni za častého otáčení po dobu 8 minut, tak, aby byly ze všech stran krásně zlatavé.
- Do pánve trochu oleje a nakrájenou sladkou papriku, cibuli, zázvor a česnek, na drobno nakrájené pálivé papričky a pro odvážné trochu sečuanského pepře. Restujeme na velkém ohni 4 minuty. Vrátíme tofu zpět do pánve.
- Poté přilijte již připravenou omáčku, před nalitím ji ještě v misce promíchejte, protože se škrob rychle usazuje. Vaříme za častého míchání 2 až 4 minuty, dokud nezhoustne omáčka.
- Na konec posypeme arašídy a nakrájenou jarní cibulkou.
Díky, bylo to výborné, jako z restaurace 🙂
Děkuji. Mám velkou radost, že jste si pochutnali 😀