Nejlepší recept na čínskou zeleninovou směs s jidášovým uchem

Zelenina s jidasovym uchem a ryzi

Dnes představím klasický domácí čínský pokrm s jidášovým uchem, okurkou a vajíčky. Jedná se o velmi lehký a zdravý pokrm s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a vlákniny.

Co je to jidášovo ucho a jaké jsou jeho léčivé účinky?

Jidášovo ucho, známá také jako černá houba je tradiční pochoutkou v čínské kuchyně, čínsky se nazývá „mu-er“ (木耳), což doslova znamená „dřevnatá ouška“. Stejně jako shiitake se řadí mezi dřevní houby a roste na starých a odumřelých kmenech a větvích. Často se používá v asijské kuchyni a po vaření je měkká a přitom křupavá.

Jidášovo ucho nejen výborně chutná, je dobrým zdrojem bílkovin, minerálů a antioxidantů, ale Číně si ho cení také za jeho léčivé účinky. Používala se k léčbě proti zánětům a také hemoroidů, k hojení ran, při problémech se zažíváním, bolestech břicha a žaludku. Zabraňují také shlukování krevních destiček, snižují krevní tlak a působí proti kornatění cév, infarktu a trombóze. Díky přítomnosti antioxidantů stimuluje imunitní systém.

Jak připravit sušené jidášovo ucho v kuchyni?

Sušené jidášovo ucho namočte na asi 30 minut do teplé vody. Poté opláchněte pod tekoucí vodou a očistěte. Je velmi důležité odstranit veškeré písčité části houby, obvykle to bývá část nožičky.

Sušené houby po namočení a uvaření několikanásobně nabývají na objemu, protože během namáčení absorbují hodně vody. Použijeme-li 10 g sušených hub, tak po namočení nabudou na přibližně 100 g.

Ingredience

  • 15 g sušené jidášovo ucho (po namočení cca 150 g)
  • 1 ks okurky hadovky
  • 1 ks mrkev
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 3 polévkové lžíce kuchyňského oleje
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje

Podáváme s přílohou dle vlastního výběru. Příprava přílohy není součástí tohoto receptu. Doporučujeme podávat s rýží.

Postup přípravy

  1. Jidášovo ucho necháme namočené v horké vodě na 30 minut, dokud uplně nezměknou a nabudou hodně na objemu. Poté co změknou odstraníme písčité části (pokud jsou) a opláchneme.
  1. Okurku a mrkev umyjeme a nakrájíme na podlouhlé plátky.

3. Rozklepeme 2 vejce do misky a promícháme s trochou soli a pepře.

4. Rozpálíme pánev a přidáme trochu kuchyňského oleje. Vaječnou směs vlijeme na pánev a lehce je promícháme tak, aby vznikli velké hrudky vajec. Jakmile budou držet tvar vejce přesuneme zpět do misky pro pozdější potřebu.

5. Na pánev opět necháme rozehřát olej, poté přidáme rozdrcený česnek a zeleninu i s jidášovým uchem. Restujeme 5 minut, poté osolíme a přidáme sezamový olej. Vše pořádně promícháme a můžeme podávat.

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře