
Ingredience (2 porce):
- 2 střední rajčata
- 1 velká cibule
- 200 g krevet
- 200 g rajčatový protlak
- 1 polévkové lžičky vína Shaoxing (Co je to víno Shaoxing a jak ho používat v čínské kuchyni?)
- 15ml kuchyňský olej
- 5g bílý cukr
- 5g sůl
Jako přílohu doporučuji si připravit:
- jasmínovou rýži
- vaječné nudle
- rýžové nudle
Postup přípravy:
- Pokud máme krevety již předvařené, můžeme je ihned použít. Pokud máme syrové krevety, odstraníme hlavy, rozstříhneme hřbet a vytáhneme z nich střívky. Ti z Vás, co mají raději na talíři krevety bez krunýře, si je mouhou oloupat. My budeme pokračovat s neoloupanými krevety. Syrové krevety rychle je orestujeme na pánvi do růžova z obou stran, krevety jsou hotové za chvíli.
- Rajčata rokrájíme na osminy a cibulí nakrájíme na kostičky.

3. Rozpálíme pánev s kuchyňským olejem, poté na ní orestujeme cibuli. Cibuli stačí restovat chvilku, tak aby byli stále křupavé a sladké, nemusíme čekat na zkaramelizování.

4. Poté přidáme do pánve rajčata a restujeme dokud rajčata nezměknou.


5. Přidáme na pánev předvařené krevety (nebo orestované krevety) a přidáme cca 200 g rajčatového protlaku. Dochutíme cukrem, vínem na vaření Shaoxing a solí. Pořádně promícháme a vaříme cca 1-2 minuty.


6. A máme hotovo. Podáváme s přílohou, dle vlastní preference.
Tip: Použitím vína Shaoxing zvýrazní chuť krevet. Cukr zjemní rajčatovou chuť protlaku. Sladší chuť je obzvlášť oblíbené u dětí.

Recept na rychlé krevety s cibulí v rajčatové omáčce
Porce: 2 porce
Ingredience
- 2 střední rajčata
- 1 velká cibule
- 200 g krevet
- 200 g rajčatový protlak
- 15 ml víno na vaření Shaoxing
- 15 ml kuchyňský olej
- 5 g bílý cukr
- 5 g sůl
Postup přípravy
- Pokud máme krevety již předvařené, můžeme je ihned použít. Pokud máme syrové krevety, odstraníme hlavy, rozstříhneme hřbet a vytáhneme z nich střívky. Ti z Vás, co mají raději na talíři krevety bez krunýře, si je mouhou oloupat. My budeme pokračovat s neoloupanými krevety. Syrové krevety rychle je orestujeme na pánvi do růžova z obou stran, krevety jsou hotové za chvíli.
- Rajčata rokrájíme na osminy a cibulí nakrájíme na kostičky.
- Rozpálíme pánev s kuchyňským olejem, poté na ní orestujeme cibuli. Cibuli stačí restovat chvilku, tak aby byli stále křupavé a sladké, nemusíme čekat na zkaramelizování.
- Poté přidáme do pánve rajčata a restujeme dokud rajčata nezměknou.
- Přidáme na pánev předvařené krevety (nebo orestované krevety) a přidáme cca 200 g rajčatového protlaku. Dochutíme cukrem, vínem na vaření Shaoxing a solí. Pořádně promícháme a vaříme cca 1-2 minuty.
- A máme hotovo. Podáváme s přílohou, dle vlastní preference.
Notes
Tip: Použitím vína Shaoxing zvýrazní chuť krevet. Cukr zjemní rajčatovou chuť protlaku. Tento recept s mírně je zvlášť oblíbený u dětí.