Jednoduché, lechké, chutné, levné a super rychlé. Recept se skládá z běžných surovin, které doma jistě máte, a to rajčata, vejce, jarní cibulka a česnek. Budete překvapeni, jak je to chutné. Krémová rajčata, smíchaná s míchanými vejci, dochucené sezamovým olejem,cukrem a vínem Shaoxing. Podávejte na spolu s čerstvě uvařenou jasmínovou rýží.
Tento recept patří mezi jedno z nejčastějších jídel po celé Číně, v čínštině se řekne 番茄炒鸡蛋 (pinyin: Fān-qié-chǎo-jī-dàn) což doslova je rajče restované s vejcem. K tomu se pojí ještě další výraz, čínštině by na to řekli 家常便饭 (pinyin: Jiā-cháng-biàn-fàn), což by se dalo přeložit jako všední domácí jídlo. Jídlo získalo oblibu i mezi cizinci žijící a cestující v Číně, dá se objednat v každé levnější restauraci za velmi příznivou cenu kolem 15 RMB, což je v přepočtu tak 50 Kč.
Tato kombinace rajčat a vejce je v čínských receptech velmi častá. Například si můžete udělat nudlovou polévku s rajčaty a vejci.
Recept vhodný pro vegetariáni.
Ingredience (2 porce):
- 500 g zralých rajčat
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 4 vejce
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky bílého pepře
- 1/2 čajové lžičky sezamového oleje
- 1 polévkové lžičky vína Shaoxing (Co je to víno Shaoxing a jak ho používat v čínské kuchyni?)
- 2 čajové lžičky cukru
- 3 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Umyjte a připravte jasmínovou rýži, tak jak jste zvyklí.
- Nakrájete rajčata na osminky, jarní cibulku nasekáme na jemné kroužky, česnek nakrájíme na tenké plátky.
- Naklepejte 4 vejce do mísy, dochutíme 1/4 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky bílého pepře, 1/2 čajové lžičky sezamového oleje, 1 čajové lžičky vína Shaoxing. Mícháme vajíčka vidličkou nebo hůlkami cca 1 minutu, aby se trochu napěnila.
- Rozpalte na střední oheň wok nebo pánev, přidejte olej. Přidejte vejce a ihned je rozmíchejte, jakmile budou držet přesuňte vajíčka do mísy.
- Přilijte do woku nebo pánve opět trochu oleje a přidejte nakrájená rajčata a jarní cibulku a česnek. Rajčata trochu osolte a přidejte 2 čajové lžičky cukru. Nechte povařit 1-2 minuty, tak aby rajčata změkla.
- Poté přidejte zpět do woku nebo pánve vajíčka a vše promíchejte.
- A je hotovo! Míchaná vejícka s rajčaty podáváme s jasmínovou rýži. Dobrou chuť!
Čínský recept na míchaná vajíčka s rajčaty
Ingredience
- 500 g zralých rajčat
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 4 vejce
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky bílého pepře
- 1/2 čajové lžičky sezamového oleje
- 1 polévkové lžičky vína Shaoxing Co je to víno Shaoxing a jak ho používat v čínské kuchyni?
- 2 čajové lžičky cukru
- 3 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Umyjte a připravte jasmínovou rýži, tak jak jste zvyklí.
- Nakrájete rajčata na osminky, jarní cibulku nasekáme na jemné kroužky, česnek nakrájíme na tenké plátky.
- Naklepejte 4 vejce do mísy, dochutíme 1/4 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky bílého pepře, 1/2 čajové lžičky sezamového oleje, 1 čajové lžičky vína Shaoxing. Mícháme vajíčka vidličkou nebo hůlkami cca 1 minutu, aby se trochu napěnila.
- Rozpalte na střední oheň wok nebo pánev, přidejte olej. Přidejte vejce a ihned je rozmíchejte, jakmile budou držet přesuňte vajíčka do mísy.
- Přilijte do woku nebo pánve opět trochu oleje a přidejte nakrájená rajčata a jarní cibulku a česnek. Rajčata trochu osolte a přidejte 2 čajové lžičky cukru. Nechte povařit 1 minutu.
- Poté přidejte zpět do woku nebo pánve vajíčka a vše promíchejte.
- A je hotovo! Míchaná vejícka s rajčaty podáváme s jasmínovou rýži. Dobrou chuť!