Exotická thajská smažená rýže s ananasem a krevety

thajská smažená rýže s ananasem

Thajské ananasové rizoto je jedním z mých oblíbených receptů a vzpomínek na cestování v Thajsko!

Tento pokrmu je úžasně barevný a ideální na Instagram. Příprava je přitom super snadná a hlavní je, že je to zdravé. Ideální v letním období. Rázem si tak stvoříte exotickou atmosféru k romantické večeři.

Je to jedinečný způsob smažené rýže, liší se od jiných smažených rýží tím, že je to kombinace smažené rýže s ovocem a kari. Sladké kousky krájeného čerstvého ananasu hezky vyrovnává trochu pikatnější rizoto.

3 tipy jak dosáhnout nejautentičtějšího výsledku

Jak správně připravit rýži pro asijské rizoto?

Pro tento recept doporučuji použít thajskou dlouhozrnou jasmínovou rýži. Jasmínová rýže není tolik škrobovitá, po uvaření není tak lepkavá, což je ideální pro přípravu smažené rýže. Nejen pro tento recept, ale i všechny druhy smažených rýží je také ideální použít zbytkovou rýži z předchozího dne, která již ztratila vláčnost a je tím pádem tvrdší, nelepí se. Zrnka jsou krásně rozdělená a nebude se připalovat.

Jaké správné koření použít?

Kouzlo nezaměnitelné chutě thajské smažené rýře s ananasem tkví v rybí omáčce a kvalitním kari.

Jak správně vytvořit ananasovou mísu?

Podávat ananasovou smaženou rýži v ananasové misce je prostě tak ikonické, že to za tu trochu práce určitě stojí. V podstatě to není vůbec těžké.

Kroky pro vytvoření ananasové mísy:

  1. Ananas položte stabilně na boku na prkénko.
  1. Rozřízněte podélně 1/3 ananasu a použijte větší stranu.
  1. Ostrým nožem řezejte cca 1 cm podél celé hrany, pak rozkrojte křížem, aby vznikli mřížky přibližně 2 cm široké. Po celou dobu dávejte pozor, abyste neprořížli hranu ananasu.
  1. Vyjměte ananasové kostky nožem nebo lžičkou a zbytky ananasu.
  1. Ananasovou mísu osušte a dejte stranou nebo do lednice.
  1. Druhou část ananasu (tu 1/3 co jsme odzřízli) můžete již zpracovat klasicky odstraněním šupiny a černých oček.
  2. Odstraňte z ananasových kostek jádro.
  3. Nakrájejte ananasové maso na přibližně stejně velké kostičky.

RECEPT

Ingredience

  • 10 krevet
  • 250 g vařené rýže (nejlépe trochu staré a sušší)
  • 2 šalotky (jemně nasekané)
  • 3 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 1 červená nebo zelená chilli paprika (jemně nasekané) nebo 1/2 lžičky sušených chili vloček
  • 1/2 šálku mraženého hrachu
  • 1 hrníček čerstvých ananasových kousků
  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 2 lžičky kari
  • 2 až 3 polévkové lžíce oleje
  • trochu celých kešu
  • 1/2 limetky nebo citronu
  • hrst vietnamského koriandru (pokud není po ruce může se nahradit jarní cibulkou)

Postup přípravy

  1. Smíchejte 1 polévkovou lžíci oleje se vařenou ale již studenou rýží a prsty rozdělte kousky na zrna.
  2. V misce promíchejte rybí omáčku spolu s kari.
  1. Ve woku nebo pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. Krevety smažte na středním ohni. Ponechejte 6 celé a 4 nakrájte na malé kousky. Poté přesuňte do mísy a odložte stranou.
  1. Orestujte šalotku, česnek a chilli papričky, smažte cca 1 minutu až se pustí vůně.
  1. Přidejte a orestujte mražený hrách na cca 2 minuty.
  1. Nyní přidejte rýži, kousky ananasu, 4 na drobno nakrájené krevety a kešu.
  1. Zvýšíme teplotu na mírně vyšší až vyší. Přilijeme předem připravenou směs rybí omáčky s kari a stálého míchání smažíme přibližně 5 až 8 minut, dokud rýže nebudé dostatečně prosmažená.
  1. Naberte smaženou rýži do ananasové mísy, 4 celé krevety položte navrch a ozdobte nasekaným koriandrem. (v případě že nemáte koriandr můžete nahradit jarní cibulkou)

Recept thajská smažená rýže s ananasem a krevety

Čas přípravy25 minutes
Čas vaření15 minutes
Chod: Oběd, Večeře
Kuchyně: Asijská, thajská
Klíčové slovo: ananas, krevety, smažená rýže
Porce: 2 porce

Ingredience

  • 10 krevet
  • 250 g vařené rýže nejlépe trochu staré a sušší
  • 2 šalotky jemně nasekané
  • 3 stroužky česneku jemně nasekané
  • 1 červená nebo zelená chilli paprika jemně nasekané nebo 1/2 lžičky sušených chili vloček
  • 1/2 šálku mraženého hrachu
  • 1 hrníček čerstvých ananasových kousků
  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 2 lžičky kari
  • 2 až 3 polévkové lžíce oleje
  • trochu celých kešu
  • 1/2 limetky nebo citronu
  • hrst vietnamského koriandru pokud není po ruce může se nahradit jarní cibulkou

Postup přípravy

  • Smíchejte 1 polévkovou lžíci oleje se vařenou ale již studenou rýží a prsty rozdělte kousky na zrna.
  • V misce promíchejte rybí omáčku spolu s kari.
  • Ve woku nebo pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. Krevety smažte na středním ohni. Ponechejte 6 celé a 4 nakrájte na malé kousky. Poté přesuňte do mísy a odložte stranou.
  • Orestujte šalotku, česnek a chilli papričky, smažte cca 1 minutu až se pustí vůně.
  • Přidejte a orestujte mražený hrách na cca 2 minuty.
  • Nyní přidejte rýži, kousky ananasu, 4 na drobno nakrájené krevety a kešu.
  • Zvýšíme teplotu na mírně vyšší až vyší. Přilijeme předem připravenou směs rybí omáčky s kari a stálého míchání smažíme přibližně 5 až 8 minut, dokud rýže nebudé dostatečně voňavá a prosmažená.
  • Naberte smaženou rýži do ananasové mísy, 4 celé krevety položte navrch a ozdobte nasekaným koriandrem.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Všechny komentáře