Recept na restované pak choi s ústřicovou omáčkou

Pak choi

Rostlina je známá pod mnohá jména, nejčastěji je to pak choi, bok choy, český název je pak čínské zelí.

Poslení léta je pak choi pravidelně k dostání i v běžných supermarketech. Tato listová zelenina pochází z jižní Číny, celá rostlina je jedlá, lze ji vařit na mnoha způsoby a dá se pěstovat celoročně.

Lze ji využít jak ve studené kuchyně do salátů a pomazánek nebo v teplé kuchyni v polévce, restované na pánvi nebo zapékané.

Kromě vynikající chuti obsahuje též celou řadu pro tělo důležitých látek jako jsou vitamíny skupiny B, C a K, betakaroten, antioxidanty, vápník, draslík, železo a hořčík. Obsahuje jen velmi málo kalorií, proto je vhodná pro různé diety a hubnutí.

Jak připravit pak choi?

Nejtypičtější způsob přípravy pak choi je restovat na woku na asijiský způsob s ústřicovou omáčkou nebo sójovkou. Pak choi je jednoduché na mytí a tak je příprava jídla velmi rychlá. Stačí po umytí orestovat na pánvi a máme hotovo za 10 minut.

Ingredience (2 porce)

  • 4 hlávky pak choi
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • kuchyňský olej
  • 2 lžíce ústřicové omáčky (nebo sójová omáčka)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 čajové lžičky solamylu
  • semínka, oříšky nebo pochoutkové droždí na posyp

Postup přípravy

  1. Pokud jsme koupili pak choi i s kořeny a hlínou, pak tuto část odkrojíme.
  2. Listy zelí od sebe odloupeme a opláchneme. Střed kde jsou listy menší můžeme nechat v celém trsu.
  1. Česnek oloupeme a nasekáme na drobno nebo použijeme česnekovač. Zázvor oloupeme a nakrájíme na ténké proužky.
  2. Rozehřejeme wok a přidáme olej, pak do něj přidáme česnek a zázvor, orestujeme až ucítíme vůni restovaného česneku (pozor aby nezčernal).
  1. Dále přidáme do pánve pak choi, na 1 minutu pánev přiklopíme, poté promícháme dokud pak choi nezměkne, ale tak aby byl stále křupavý. Přidáme ústřicovou omáčku a sezamový olej a promícháme.
  1. Rozpustíme 2 lžičky solamylu ve 2 polévkových lžicích studené vody.
  2. Uprostřed pánve nebo woku si odhrneme zeleninu a uděláme místo, aby tam natekla vytvořená šťáva. Vlijeme rozpuštěný solamyl a za stálého míchání se nám vytvoří hustá omáčka.
  3. Hotovo a můžeme podávat. Na vrch můžeme posypat drcenými oříškami.
Booking.com

Související články

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny komentáře