
Rostlina je známá pod mnohá jména, nejčastěji je to pak choi, bok choy, český název je pak čínské zelí.
Poslení léta je pak choi pravidelně k dostání i v běžných supermarketech. Tato listová zelenina pochází z jižní Číny, celá rostlina je jedlá, lze ji vařit na mnoha způsoby a dá se pěstovat celoročně.
Lze ji využít jak ve studené kuchyně do salátů a pomazánek nebo v teplé kuchyni v polévce, restované na pánvi nebo zapékané.
Kromě vynikající chuti obsahuje též celou řadu pro tělo důležitých látek jako jsou vitamíny skupiny B, C a K, betakaroten, antioxidanty, vápník, draslík, železo a hořčík. Obsahuje jen velmi málo kalorií, proto je vhodná pro různé diety a hubnutí.
Jak připravit pak choi?
Nejtypičtější způsob přípravy pak choi je restovat na woku na asijiský způsob s ústřicovou omáčkou nebo sójovkou. Pak choi je jednoduché na mytí a tak je příprava jídla velmi rychlá. Stačí po umytí orestovat na pánvi a máme hotovo za 10 minut.
Ingredience (2 porce)
- 4 hlávky pak choi
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- kuchyňský olej
- 2 lžíce ústřicové omáčky (nebo sójová omáčka)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 čajové lžičky solamylu
- semínka, oříšky nebo pochoutkové droždí na posyp
Postup přípravy
- Pokud jsme koupili pak choi i s kořeny a hlínou, pak tuto část odkrojíme.
- Listy zelí od sebe odloupeme a opláchneme. Střed kde jsou listy menší můžeme nechat v celém trsu.

- Česnek oloupeme a nasekáme na drobno nebo použijeme česnekovač. Zázvor oloupeme a nakrájíme na ténké proužky.
- Rozehřejeme wok a přidáme olej, pak do něj přidáme česnek a zázvor, orestujeme až ucítíme vůni restovaného česneku (pozor aby nezčernal).

- Dále přidáme do pánve pak choi, na 1 minutu pánev přiklopíme, poté promícháme dokud pak choi nezměkne, ale tak aby byl stále křupavý. Přidáme ústřicovou omáčku a sezamový olej a promícháme.

- Rozpustíme 2 lžičky solamylu ve 2 polévkových lžicích studené vody.
- Uprostřed pánve nebo woku si odhrneme zeleninu a uděláme místo, aby tam natekla vytvořená šťáva. Vlijeme rozpuštěný solamyl a za stálého míchání se nám vytvoří hustá omáčka.
- Hotovo a můžeme podávat. Na vrch můžeme posypat drcenými oříškami.