V přímoských oblastech Číny je konzumace ryb a mořských plodů skoro na každodenní bázi. Jednou z nejjednoduších a nejoblíbenějších způsobů vaření je právě příprava na páře, tímto způsobem lze vychutnat originální chuť mořských plodů.
Ryba je také sváteční jídlo a to kvůli svému názvu, protože čínské slovo pro ryby (鱼 Yú ) zní velmi foneticky v podstatě stejně jako slovo pro přebytek / hojnost (余 Yú). Proto na silvestr čínského nového roku nesmí na této sváteční tabuli nikdy chybět ryba, tato ryba se schválně nedojí a část se nechává přes noc do dalšího roka, tedy abychom zajistili pro další rok hojnost a přebytek (Niánnián yǒu yú „年年有余“).
Co budete ještě potřebovat
- Velký kastrol nebo velký wok
- pařák
Návod na přípravu
- Rybu očistíme a ostraníme šupiny, vykucháme vnitřnosti a žábra. Hlavu můžeme nechat nebo kdo jí nemusí, může ji odkrojit.
- Stonky jarní cibulky nakrájíme část na větší špalíčky, část na tenké proužky, nať na krájíme na malé kroužky. Část zázvoru nakájíme na tenké plátky a druhou část na tenké proužky.
- Na dno mísy dáme stonky jarní cibulky, aby pod rybou se vytvořil prostor a mohla tak proudit pára při vaření, rovnoměrnější proudění vzduchu zajistí, že všechny části ryby budou stejně uvařené.
- Rybu položíme na porcelánový talíř, který se nám vejde do kastrolu nebo woku.
- Rybu osolíme na povrchu i v dutině břišní, poté do vnitřku a navrh ryby rozložíme pár plátků zázvoru. Zalijeme lžící sójové omáčky (existuje speciální sójová omáčka pro ryby a mořské plody, ale pokud nemáte nevadí) a lžící oleje.
- Do velkého kastrolu dáme pařák, vodu přivedeme k varu. Poté na pařák položíme talíř s rybou. Vaříme na páře cca 15 minut, pak vyzkoušíme, zda je uvařeno parátkem. Pokud lze maso lehce oddělit od kostí, tak je ryba uvařená. Vylijeme vytvořenou šťávu ze dna talíře nebo jej můžeme použít jako do polévky.
- Na pánvi si necháme rozehřát kuchyňský olej. Na povrch ryby nejdříve posypeme nakrájenou jarní cibulku a pak proužky zázvoru a zalijeme vařícím olejem a 1 polévkovou lžíci sójové omáčky.